Ким Чен Ун обяви "експоненциално" увеличаване на производството на ядрени оръжия

Ким Чен Ун обяви "експоненциално" увеличаване на производството на модерни атомни оръжия, след като диктаторът обяви Северна Корея за ядрена сила.


Той също така призова страната му да играе по-голяма роля в коалиция от държави, които се противопоставят на САЩ в "нова студена война", по време на двудневна сесия на парламента на страната, предаде „Дейли мейл“.

Именно по време на тази сесия Ким и неговите приближени вписаха статута на Северна Корея като ядрена сила в нейната конституция.

Заседанието на Върховното народно събрание във вторник и сряда се състоя, след като този месец Ким пътува до руския Далечен изток, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и да посети военни и технологични обекти. Пътуването предизвика опасенията на Запада за възможен оръжеен съюз, в който Северна Корея ще снабдява Путин с крайно необходими боеприпаси за подхранване на войната му в Украйна в замяна на икономическа помощ и модерни руски технологии за усъвършенстване на севернокорейските ядрени и ракетни системи.

Докато Северна Корея бавно прекратява пандемичното си блокиране, Ким активно укрепва партньорството си с Москва и Пекин, опитвайки се да излезе от дипломатическата изолация и да се присъедини към единния фронт срещу Вашингтон. Той определи света като навлязъл в "нова Студена война" и заяви, че в отговор Северна Корея трябва да развие ядрения си потенциал.

Въпреки международните санкции заради програмата си за ядрени оръжия, Северна Корея проведе рекорден брой ракетни изпитания тази година, пренебрегвайки предупрежденията на САЩ, Южна Корея и техните съюзници.

Дипломатическите усилия за убеждаване на Пхенян да се откаже от атомния си арсенал се провалиха, а конституционната промяна дойде след декларацията на Ким от миналата година, че Северна Корея е "неоспорима" държава на ядрените оръжия.

Ким заяви, че Северна Корея се нуждае от ядрени оръжия, за да се противопостави на екзистенциалната заплаха от страна на Съединените щати и техните съюзници.

„Съединените щати увеличиха максимално заплахите си за ядрена война за нашата република, като възобновиха широкомащабните съвместни учения за ядрена война с ясно изразен агресивен характер и поставиха на постоянна основа разполагането на стратегическите си ядрени средства в близост до Корейския полуостров", каза той.

Ким определи неотдавнашното засилено сътрудничество в областта на сигурността между Вашингтон, Сеул и Токио като "най-лошата реална заплаха". Той ги обвини, че създават "азиатския вариант на НАТО, който е основната причина за войната и агресията".

„Това е просто най-лошата действителна заплаха, а не заплашителна реторика или въображаемо образувание“, каза той.

В резултат на това, допълни Ким, "за КНДР е много важно да ускори модернизацията на ядрените оръжия, за да задържи категоричното предимство на стратегическото възпиране".

Ким също така "подчерта, че е необходимо да продължи работата по експоненциално увеличаване на производството на ядрени оръжия и разнообразяване на средствата за ядрен удар".

KCNA съобщи, че членовете на събранието са одобрили единодушно нова клауза в конституцията за "гарантиране на правото на страната на съществуване и развитие, възпиране на войната и защита на регионалния и световния мир чрез бързо разработване на ядрени оръжия на по-високо ниво".

„Политиката на Северна Корея за изграждане на ядрени сили е превърната в основен закон на държавата, който никой няма право да нарушава с нищо", заяви Ким в речта си пред събранието.

Той подчерта, че е необходимо "да се продължи работата по експоненциално увеличаване на производството на ядрени оръжия и разнообразяване на средствата за ядрен удар".

Съседна Япония обаче заяви, че програмата за атомни оръжия на Северна Корея е "абсолютно неприемлива".

"Развитието на ядрената и ракетната програма на Северна Корея заплашва мира и сигурността на нашата страна и на международната общност", заяви главният секретар на японския кабинет Хироказу Мацуно в отговор на конституционната промяна. "Ще си сътрудничим със Съединените щати, Южна Корея и останалата част от международната общност за пълното прилагане на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и за пълната денуклеаризация на Северна Корея".

Експертите смятат, че след като ядреният статут на Северна Корея е залегнал в конституцията, перспективите да се убеди ръководството на страната да се откаже от атомните оръжия намаляват.

Речта на Ким означава, че ядрената му сила е постоянна", заяви пред АФП Янг Мун Джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул. "Това още повече отдалечава перспективата за денуклеаризация на Северна Корея".

Оръжейните изпитания на Северна Корея през тази година включваха междуконтинентални балистични ракети, а този месец военните й извършиха това, което определиха като симулации на "тактическа ядрена атака".

Пхенян също така се опита и не успя два пъти тази година да изведе в орбита военен шпионски сателит. В отговор на това Южна Корея и Съединените щати засилиха сътрудничеството си в областта на сигурността, като проведоха мащабни съвместни учения и тристранни военноморски учения с Япония.

Последното известно севернокорейско оръжейно изпитание, включващо две балистични ракети с малък обсег на действие, беше извършено, докато Ким беше на път да се срещне с президента Владимир Путин в Русия.

Посещението на Ким в Русия - първото му посещение в чужбина след пандемията от коронавирус - разпали опасенията на Запада, че Москва и Пхенян ще пренебрегнат санкциите и ще сключат оръжейна сделка. Смята се, че Русия се интересува от закупуването на севернокорейски боеприпаси за войната си в Украйна, докато Пхенян иска руска помощ за своите ракетни и космически програми.

„Посещението на Ким в Русия и потенциалното засилване на военното сътрудничество с Москва свидетелстват за повишена отдаденост на стремежа му да се превърне във внушителна ядрена сила", казва Ян от Университета за севернокорейски изследвания. /БГНЕС