Ким Чен Ун: Разширяваме производството на балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за разширяване на производството на ракетни установки в подготовка за "военен сблъсък" с Южна Корея и Съединените щати, съобщиха държавните медии, цитирани от АФП.


Коментарите му, предадени от официалната Корейска централна новинарска агенция, дойдоха малко след като Вашингтон заяви, че Русия е използвала балистични ракети и пускови установки, предоставени от Северна Корея, при неотдавнашната серия от нападения срещу градове в Украйна.

Снимки на държавните медии показаха Ким, с малката му дъщеря Джу Ае на ръце, да обикаля фабрика, която произвежда транспортни енергетични пускови установки (ТЕЛ), използвани за забранените в страната междуконтинентални балистични ракети, преди да приветства "динамичния стремеж за увеличаване на производството" на оръжията.

Ким казал на работниците, че увеличаването на производствения капацитет на ТЕЛ е важно "предвид преобладаващата тежка ситуация, която изисква страната да бъде по-сериозно подготвена за военен сблъсък с врага", съобщи KCNA.

"Той уточни непосредствения план за производство на разновидности на ТЕЛ, дългосрочния план за производство и задачата за разширяване на производствения капацитет", за да се подсили способността за ядрено военно възпиране на страната, се допълва в съобщението.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви пред репортери, че доставените от Пхенян ракети, които имат обсег на действие около 900 км., са били изстреляни от Русия при две атаки срещу Украйна през последната седмица.

"Нашата информация сочи, че Корейската народнодемократична република наскоро е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко балистични ракети", заяви Кърби./БГНЕС