Ким инспектира ключови оръжия с руския началник на отбраната

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна в събота с руския министър на отбраната във Владивосток, където инспектира най-съвременните оръжия, включително хиперзвукова ракетна система в последния етап от рядко посещение извън страната му. При пристигането си във Владивосток, тихоокеански пристанищен град близо до китайската и севернокорейската граница, Ким беше посрещнат от министъра на отбраната Сергей Шойгу и почетен караул. Шойгу и Ким инспектираха някои от най-модерните руски ядрени бомбардировачи на летище, преди да се качат на борда на военен кораб, показва видео, публикувано от руското министерство на отбраната.

Разширената обиколка на Ким в Далечния източен регион на Русия, която започна във вторник, се съсредоточи върху военни въпроси, както се вижда от неговия собствен антураж, доминиран от офицери, символична размяна на карабини с Владимир Путин и обиколка на фабрика за изтребители в Комсомолск на Амур. Историческите съюзници Русия и Северът са подложени на множество глобални санкции - Москва за нападението над Украйна, Пхенян за ядрените опити. Първото официално посещение на Ким в чужбина след пандемията на коронавирус разпали страховете на Запада, че Москва и Пхенян ще се противопоставят на санкциите и ще сключат оръжейна сделка. Смята се, че Москва се интересува от закупуването на севернокорейски боеприпаси, за да продължи да се бие в Украйна, докато Пхенян иска помощта на Русия за развитието на своята международно осъдена ракетна програма. Кремъл каза, че да бъде подписвано споразумение.

След като се срещна с Ким в сряда на космодрума Восточний (Източен), на около 8000 километра от Москва, Путин обсъди перспективата за по-голямо сътрудничество със Северна Корея и „възможностите“ за военни връзки.

На летище Кневичи във Владивосток в събота на Ким бяха показани стратегически бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3. „Тези самолети формират въздушния компонент на стратегическите ядрени сили на Русия“, се казва в изявление на министерството на отбраната. Според кадри, разпространени от Москва, Ким е бил показан как внимателно слуша висши представители на руската армия и инспектира самолета. Руските официални лица също показаха на лидера набор от бойни самолети, както и хиперзвукова ракетна система "Кинжал", изстрелвана от въздуха.

След това Ким и Шойгу се качиха на кораба за борба срещу подводници „Маршал Шапошников“, където ръководителят на руския флот адмирал Николай Евменов обясни характеристиките на военния кораб и оръжията, които носи. Очаква се Ким също да посети Далекоизточния федерален университет, както и лабораториите по морска биология към Руската академия на науките във Владивосток. Колежите в руския Далечен изток исторически са приемали студенти от Северна Корея.

„Притеснително“ сътрудничество

Ким е на посещение в Русия, докато Путин се опитва да засили съюзи с други световни лидери, отхвърлени от западните страни. Подаряването на карабини между Ким и Путин на срещата на върха на космодрума в сряда допълнително подхрани спекулациите, че сделката за износ на оръжие може да бъде на масата, въпреки предупрежденията на Запада. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери в петък, че по време на пътуването на Ким не са подписвани споразумения и "няма план за подписване на такива".

Путин прие покана да посети Северна Корея и предложи да изпрати севернокореец в космоса, което ще бъде първото. Москва също спомена възможността да помогне на Северна Корея да произвежда сателити, перспектива, която разтревожи Вашингтон. Сътрудничеството, обявено по време на посещението на Ким в Русия, е „доста обезпокоително и потенциално би било в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър пред доклади след срещата на лидерите. Севернокорейските сателити, отбеляза той, са били използвани за разработването на балистични ракети на Пхенян. Наскоро Пхенян се провали два пъти в опита си да изведе военен шпионски сателит в орбита. /БГНЕС