Ким Мехмети: Македония е под пълен контрол на Белград, а албанските политици са негови слуги

Не само македонските, но и албанските политици в Македония се държат като слуги на Белград и работят срещу българо-албанското сближаване.

Това заяви известният албански писател и публицист от РСМакедония Ким Мехмети за най-гледаната телевизия в Косово, ТВ Дукагини.

Според Ким Мехмети пленници на сръбската политическа памет са не само македонските политически елити, но и някои албански политици, включително албанският премиер Еди Рама, който подкрепя сръбски проекти като "балканския мини Шенген".

„Когато слушате албанските министри в македонското правителство, които защитават македонските интереси, имате чувството, че са македонци. Което отразява тяхната малоценност и тяхното васалско съзнание", каза Ким Мехмети.

Според него тази сервилност на представителите на ДУИ (Демократичният съюз за интеграция, политическа партия на етническите албанци в Северна Македония – бел. прев.) към Белград ги принуждава да се правят, че не знаят, че Сърбия е инвестирала в продължение на десетилетия, в убеждаване на македонците, че албанците и българите са техни естествени врагове.

В едночасовото предаване, посветено на творчеството и живота му, писателят Ким Мехмети се позовава и на конфликта от 2001 г., твърдейки, че той е станал в момент, когато е започнало българо-албанското сближаване.

"Не бива да забравяме, че през 2001 г. Любчо Георгиевски беше на власт със своя албански коалиционен партньор ДПА и че албанско-българското сближаване смути великосръбските центрове, които направиха всичко, за да премахнат от политическата сцена всички противници на великосръбските интереси“, каза Мехмети.

Той добави, че след падането на правителството на Георгиевски Македония отново се е превърнала в това, което е била в бивша Югославия - политически послушен филиал на Белград. Днес, казва Мехмети, Македония е под пълния контрол на Белград и остава неясно как това може да не притеснява лидерите на ДУИ, които са правителствени коалиционни партньори с най-просръбските политически структури в Македония от две десетилетия,

„Това, че днешна Македония е под пълния контрол на Белград, се доказва от ентусиазма, с който македонските държавници подкрепят великосръбските проекти, като „балканския мини Шенген“. За съжаление, подобни сръбски проекти не притесняват албанските политици в Скопие, както и министър-председателят на Албания Еди Рама, което доказва, че някои албански политици са пленници на сръбската политическа памет", заключава Ким Мехмети. /БГНЕС