Ким Мехмети към Еди Рама: Мини-Шенген е стъпка към Велика Сърбия

„Напомня на времената, когато албанските лидери се гордееха, когато целуваха обувките на сръбските крале, а безсрамно плюеха в ръката на брата-албанец.” С такава критична позиция излезе Ким Мехмети – писател и политически анализатор, по повод участието на албанския премиер Еди Рама в тристранния икономически форум в Скопие, в който участваха президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Той заяви, че „художникът” (Еди Рама е завършил Художествена академия в Тирана) е предател на интересите на албанците.

Според Мехмети, проектът на Рама, Заев и Вучич, известен като „мини-Шенген”, а днес преименуван в „Отворени Балкани”, не е нищо друго, освен важна стъпка към реализацията на идеята за „сръбски свят” или Велика Сърбия.

„И макар да е известно, че без Белград славомакедонците се чувстват като дете без майка, която го е родила и отгледала, възниква логичният въпрос: кое е това, което прави Албания по-близка до Сърбия, отколкото до Косово?!”, пита общественикът.

Според него, „братството между художника и сръбския президент вероятно е свързано с общия им проблем, който ги кара да не харесват и да се страхуват от ЕС” – това са проблемите, които имат със закона и желанието техните държави да останат „крави“, които са хранени от всички граждани, но които доят само те двамата”.

„Въпреки това трябва да се признае: Художникът никога не е крил, че се чувства по-добре със славянските си колеги, отколкото с албанските”, смята Мехмети. Според него, Рама изобщо не е впечатлен от критиките на албанците и „живее пълноценно с политическата си свобода”. ”Както живеят само тези, които нямат чувство за срам.”

Според писателят, Еди Рама демонстрира желание да се хареса на Вучич и показва, че „политиката е противоположност на истината и честността”.

„Но едно нещо трябва да се признае: Художникът прави това, защото все още има албанци, които го обичат такъв, какъвто е, и които не са осъзнали, че за разлика от природните бедствия, след които растителният и животинският свят възкръсват почти каквито са били преди, след политически бедствия нищо не може да се възстанови и възроди”, смята Мехмети.

В Скопие се срещнаха привържениците на балканския „мини-Шенген”.

„Липсват много лидери от този регион, включително премиерът на Косово, което очевидно изобщо не пречи на Художника”, твърди писателят. Това, според него, "напомня на времената, когато лидерите на Албания се гордееха, когато целуваха обувките на сръбските „крале“, но не се срамуваха, когато плюеха на ръката на своя брат албанец”. /БГНЕС

Скопие / РС Македония