Ким Мехмети: Не може да има държава с фалшива идентичност

В Македония е невъзможно да се установи точният брой на нейните жители и какъв е техният етнически произход. Знаете ли защо?

Изглежда, че за Македония са безполезни и несъществуващи онези, които нямат славомакедонски етнически произход и може би поради това й се случват неочаквани неща: колкото повече нейните жители намаляват, толкова повече расте броят на политиците-будали, които вярват, че можеш да градиш държава, забранявайки „вноса“ на книги на албански и български език.

И на една Македония, изтощена от криенето на истинското си лице и опитваща се да се представи такава, каквато не е, Белград й инжектира не само ваксините срещу COVID-19, но и дози на омраза към албанците и българите, точно както им инжектира и сръбската политическа памет.

Сега следва логичният въпрос: къде са те и каква е ролята на лидерите на ДСИ в цялата тази история, в цялата тази унизителна игра спрямо албанците в Македония? Изглежда те отдавна са получили коктейлна ваксина от сръбско-македонската политическа памет, която ги прави нечувствителни към съдбата на своите избиратели и която ги е заслепила толкова, че не виждат, че е невъзможно да строиш къща без основи и държава с фалшива етническа идентичност на жителите! /БГНЕС

------

Ким Мехмети, македонски писател и журналист от албански произход. Автор е на 10 романа, сред които "Седем нощи тъга" (1990), "Селото на прокълнатите деца" (1998) и на ред сборници с разкази, които са преведени на редица езици. През 1994 г. печели националната награда за проза именно с един от тях - "Съдбата на Фатуша".