Ким Мехмети: РСМ е филиал на Сърбия, албанци и македонци не я чувстват за своя държава

РС Македония и македонците все още са роби на сръбските политически възприятия, в чиято основа стои, че за нашата държава са вредни само албанците и българите.

В РС Македония „Дълбоката държава“ не е Македония, а е Сърбия. РСМ все още е политически филиал на Белград. Това е руско-сръбска концепция, която се реализира успешно на Балканите.

Държавните институции в РС Македония работят за управляващите партии, а не за гражданите. Партиите се превърнаха в търговски фирми. И албанци, и македонци не чувстват страната като своя. РС Македония гние отвътре.

Това заяви в интервю за БГНЕС македонският писател и журналист от албански произход Ким Мехмети. Той е автор на 10 романа, сред които "Седем нощи тъга" (1990), "Селото на прокълнатите деца" (1998) и на ред сборници с разкази, които са преведени на редица езици. През 1994 г. печели националната награда за проза именно с един от тях - "Съдбата на Фатуша".

С Мехмети разговаряме за актуалната политическа ситуация в РС Македония и нейните отношения с България и Албания, а също така и за сръбското влияние, което спъва Скопие за ЕС.

Ким Мехмети смята, че оставката на Зоран Заев е закъсняла и той има много причини, за да я подаде.

Заев превърна страната в локва, в която нищо не се случваше, а в същото време се случваха много други, деструктивни неща. Не се случи нищо положително за Македония – нищо, за да напредва, нищо, с което да бъде по-различно, отколкото при режима на ВМРО -ДПМНЕ - ДСИ. Сега само обнови състава, който беше заливан с кал и обвиняван, че е държава в държавата. И не властта служеше на държавата, а държавата служи на властта за нейните лични интереси“, подчерта писателят и журналист.

Един от големите проблеми на РС Македония е, че се е превърнала в държава, в която държавните институции не работят за гражданите, а за управляващите партии.

„В Македония, ако сте албанец и ако трябва да отговаряте пред институциите, решението за вас се взема от ДСИ – партията, която е на власт, а не институциите. В определена степен имате институционален народ, каквито са македонците, за които институциите се грижат. От друга страна, имате албанците, които са допуснати от управляващите албански партии. Така че това двувластие, което съществува отдавна – не можем да го приписваме на Заев, Заев го доведе до екстремни мащаби, от които Македония вече не може да се измъкне. Доказателство за това е и случващото се в момента с управляващите.

Партиите в Македония се превърнаха в търговски фирми: Аз ще ти дам това, ти ми дай онова. Дай ми възможност да извлека от тук някаква лична изгода, а аз ще ти дам възможност на теб. А къде е държавата?! Никъде. Македония гние отвътре. Отвън остава някакво лустро, изглежда твърда заради НАТО, но отвътре няма нищо, празно е. НАТО гарантира някаква сигурност за държавата, но как ще изграждаш отвътре отношенията между гражданите си зависи от теб“, подчерта Мехмети.

Той е категоричен, че най-големите рискове за РСМ не идват от албанците.

„Македония няма да я разрушат албанците, както се говореше години наред. Македония като държава я отслабва това, че в нея и албанци, и македонци нямат чувство за държавна принадлежност“, каза известният общественик и добави: „Всички сме лоялни към своята етническа принадлежност, но не изградихме отношение към държавата. И албанците, и македонците еднакво не я чувстват като своя държава, защото не се изгради Македония за гражданите, а Македония, за която ще се грижи някой отдалече. До ден-днешен Македония се изгражда върху принципа, че за нас ще се грижи по-големият брат, че няма нужда ние да се занимаваме с държавата. Едно време, например, Белград се грижеше за това, каква да бъде Македония. Дори когато ние, албанците, надигахме глава, идваше Белград, ще ги укроти със сила, за да могат всички македонци да спят спокойно и да не се притесняват, че албанците ще им направят нещо“.

Според Мехмети сега логиката е същата, само че се прехвърляме на Брюксел.

„Брюксел няма да разреши да ни направят нещо – нито България, нито други. Ще преговаряме, те ще дойдат и ще кажат кое как трябва да се направи... Понякога оставам с усещането, че не ни достига инстинктът на граждани на тази държава. Държавата е далече от моя личен интерес, включително и в смисъла на етнически интерес. Ако ние – и македонците, и албанците, не превъзмогнем етническия интерес и да добием усет за държавния интерес, тогава нямаме държава. За съжаление, както отдавна твърдя, от политическа гледна точка Македония и македонците все още са роби на сръбските политически възприятия, в чиято основа стои, че за нашата държава са вредни само албанците и българите. Ако продължавате да робувате на това схващане, нормално е да не позволявате на другия да развие чувство за държавност“, заяви известният писател и журналист.

Той смята, че е безперспективна и е против интересите на РСМ като държава.

„Нима това не е доказателство, че вече изминаха 30 години, а Македония все още се занимава със същите въпроси. Кажете ми поне за един случай, за един македонско-албански спор, който сме решили ние сами в Македония без помощта на медиатор“, каза Мехмети.

„Сега подходът е същият, те просто свикнаха с него. Свикнахме, че ще дойде някой отвън и ще ни реши спора с гърците, след което ще се пенсионира и ще получава добра пенсия. Сега с българите е същото: Ще дойде някакъв представител, ще работи години наред и ще реши въпроса. В същото време държавата не помръдва. Дори нещо по-лошо – в много отношения тя изостава и в момента има показатели, в които сме по-назад, отколкото през 90-те години на миналия век.

По отношение на „дълбоката държава“ в РС Македония, Ким Мехмети каза следното:

„Навсякъде има някакъв вид „дълбока държава“. Но навсякъде държавата е същата държава. Само в Македония „дълбоката държава“ не е Македония, а е Сърбия. Смятам, че Македония все още е политически филиал на Белград. Това е руско-сръбска концепция, която се реализира успешно на Балканите“.

Според него руската стратегия се състои в това да има латентни конфликти, които активира, когато пожелае, или никога не ги активира. Например, държавите от бившия Съветски съюз тя успява да ги удържа, благодарение на наличието на войска по границите със страните, които иска да дестабилизира.

„А на Балканите посредством Сърбия прилага напълно различна стратегия: латентен конфликт. По този начин на Балканите имате 3-4 държави, които имат елементи на временни държави. Какво представлява Босна? Босна, например, когато пожелае, Сърбия може да я дестабилизира. Достатъчно е само да даде сигнал на Милорад Додик, както сега и готово. Черна гора с тези църковни въпроси, а и в тази страна процентът на сърбите е голям. Косово – до голяма степен северът се държи специално, за да може да изнудва Прищина“, заяви Мехмети.

В РС Македония това е постигнато най-лесно посредством това, което той нарича „сръбски политически ум“.

„Пример за това е и фактът, че не се осъществи пропагандираната от (Киро) Глигоров „равноотдалеченост“ от всички съседи. Това отношение го няма по отношение на Сърбия, България и Албания. И до ден-днешен, когато македонците губят от сърбите на футбол, те псуват българите и албанците и скандират „смърт на шиптарите“ и „българи-татари“. Винаги, когато губят от Гърция или от Сърбия, те псуват нас. И никога не успях да разбера, с какво ние сме виновни“, заяви Мехмети.

Според него ние често пъти забравяме следното: Ние живеем на Балканите.

А знаете как функционират Балканите, където живеят народи, които имат проблем със своята идентичност. Там, където си приличаме, се измислят различия, а между онези, които са различни, се измислят прилики. Това се вижда най-ясно при македонските елити. Кой народ е по-близък до тях – исторически, езиково и културно, от българите? Но са измислени толкова големи различия, бих казал, че Белградската школа измисли различията. Те обявиха бошняците за нещо много различно и се говореше, че ще ходим в Босна да убиваме турци. Онези, които са различни, трябва пък да се направи така, че да изглеждат близки. Пример за това сме пак ние албанците. Самостоятелен народ сме, не сме сродни с останалите, както е с други народи на Балканите. И какво правим? За да комуникираме, измисляме сходства, като дори стигаме до деструкция. Такъв е случаят с албанския премиер Еди Рама, който се побратими със сръбския президент Александър Вучич, което е абсурдно. Какво означава албанският премиер да подкрепя сръбския проект за "Отворени Балкани", с който делегитимирате Косово? Същият този премиер на Албания съобщава на английски език, че Косово е против „Балкани без граници“, т.е. Косово е за дестабилизиране на Балканите, а премиерът на Косово е непослушният, който не иска да се побратими с Вучич, с човека, който се появи изпод шинела на Слободан Милошевич. Тоест, говорим за една и съща политика – днешната политика на Белград по нищо не се различава от тази, която провеждаше Милошевич. Само механизмът, според който тя се осъществява, е различен“, подчерта Ким Мехмети.

Той коментира и антибългарската истерия, обхванала страната през последните една-две години.

„До преди няколко години на македонците им бяха достатъчни като врагове албанците. След това стана ясно, че това е било напразно и трябваше нов враг. И го намериха - Гърция. Разбира се, докато не смениха името. Беше същата такава истерия, че те (гърците) не ни обичат, но ходеха на почивка на море. Това не е стратегия, а истерия – има разлика. Ако имате стратегия да не поддържате отношения с България, е разбираемо, но стратегията предполага да знаете как ще действате. А там няма нищо, само език на омразата: Тези са „българи-татари“, не ги обичаме... Но нямате никакво обяснение защо. Досега никой не е излязъл да обясни причината за тази истерия, каква е причината за нея. Никаква.

Преди няколко дни заявих публично, че Гоце Делчев не е обявен за българин от сегашното българско правителство. Той самият се е обявил за българин, чувствал се е българин. Какво лошо има в това някой български революционер да допринесе за това да създадеш държава? Даже напротив – трябва да се чувстваш още по-близък с този народ. Чия история на Балканите е по-преплетена от тази на македонците и на българите? Нито една. И това не трябва да се разглежда като нещо негативно. Напротив. Това е елемент, който да служи за сближаване. Понякога имам чувството, че България, условно казано, нещо не разбира: Условно казано, тя не преговаря с Македония, тя преговаря със Сърбия. Това сръбско мислене доминира в македонското правителство. Но когато виждате, че омразата е тази, която ви ръководи, това е ирационално“, заяви Мехмети.

На въпрос какво би искал да каже на Буяр Османи, Зоран Заев и Стево Пендаровски, той отговори:

„На първите двама нищо, изобщо не би ми хрумнало да разговарям. Може да говорите, каквото искате, но аз държа на личната хигиена. Президентът е нормален човек, с когото можете да разговаряте. С него бих разговарял. Аз не бих им казал нищо, тъй като не съм човек, който поучава другите, просто защото нямам на какво да ги науча. Освен това се ръководя от едно правило: На умния не обяснявай нищо, защото той знае, на глупавия не казвай нищо – той не разбира и е загуба на време да обяснявате. Затова първите двама бих ги изключил. Втория бих го попитал: Кое е толкова загадъчно и необяснимо, което ни разделя с България, довчера и с нас, албанците? Ние сме народ, който никога не ги е нападал, който нищо не им отрича. Колкото по-добре се държим с тях, те са толкова по-арогантни спрямо нас“.

Ким Мехмети е автор на 10 романа

Ким Мехмети подчерта, че Белград все още се ръководи от мисленето, че не са приключили всички войни.

„На Балканите все още не са приключили войните от времето на Османската империя и те по някакъв начин продължават. В някои кръгове все още съществува омраза към мюсюлманите, които се възприемат като потомци на Османската империя и това трябва да продължи така – Косовската битка все още не е завършила. Белград дълго време твърдеше, че защитава Европа, тъй като в противен случай тя ще стане жертва на тази ислямска „зелена дъга” – това са все ирационални неща, които продължават и сега“, каза още той. /БГНЕС