Ким показа на дъщеря си изстрелването на междуконтинентална ракета

За пъв път севернокорейският лидер Ким Чен Ун наблюдава с дъщеря си тестването на междуконтинентална балистична ракета, съобщиха държавните медии в КНДР.

Ракетата „Хвасонг-17”, наречена ракета „чудовище” от анализатори, е достигнала максимална надморска височина от 6040,9 километра и е прелетяла 999,2 километра, което съответства на оценките на Южна Корея и Япония. Обсегът на ракета обхваща и част от териорията на САЩ.

Ким заяви, че ще посрещне възприеманите ядрени заплахи от САЩ със собствени ядрени оръжи. „Изстрелването доказа надеждността на новата основна стратегическа оръжейна система", коментира на свой ред официалната информациоонна агенция на КНДР.

Държавните медии на Пхенян никога не са споменавали децата на Ким и това е първото официално потвърждение, че той има дъщеря, казаха експерти. Присъствието на първото семейство в страната осигури "по-голяма сила и кураж в динамичния напредък за укрепване на държавните ядрени стратегически сили", кометира още агенцията.

Ким е присъствал на изстрелването "заедно с любимата си дъщеря и съпруга", а изображенията на държавните медии показват сияещия диктатор, придружен от девойка в пухено яке и червени обувки. Част от снимката показват как двамата връвят пред ракетата, преди тя да заеме стартова позиция, как те се връщат в наблюдателния пункт, докато ракета зад тях вече е изправена вертикално положение за изстрелването, а после как Ким разпалено обяснява нещо в пункта, като до него стоят дъщеря му, съругата и военен.

Северна Корея е изстреляла десетки балистични ракети тази година, много повече от всяка друга година в историята.

Най-значимият извод от изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета в петък е „постоянството на оръжейната програма на режима на Ким, тъй като тя е неразделна част от собственото му оцеляване и приемствеността на управлението от семейството му“, коментира през АФП Су Ким, бивша анализаторка на ЦРУ, която сега работи в RAND Corporation. "Видяхме със собствените си очи четвъртото поколение на семейство Ким. И дъщеря му - заедно с евентуални други братя и сестри - със сигурност ще бъдат отглеждани от баща си", добави тя. /БГНЕС, АФП