Кинолог посочи грубите грешки при отглеждането на куче

Отглеждането на куче само на пръв поглед изглежда лесно, но по време на този процес могат да бъдат допуснати груби грешки, които в бъдеще ще доведат до проблеми с поведението на домашния любимец, каза пред РИА Новости президентът на Руската киноложка федерация (РКФ) Владимир Голубьов, който разкри най-честите подобни грешки.

„Разбира се, че почти всички отглеждащи кучета правят грешки, не трябва да се разстройвате много, ако нещо се обърка. Важно е да ги приемете като опит и да извлечете полезна информация. Трябва да избягвате само онези грешки, които застрашават живота и здравето на кучето, както и на околните“, предупреди Голубьов.

Естественото не е грозно

На първо място кучето не трябва да бъде наказвано за естественото си поведение, посочи той. Ако то поеме инициативата на улицата и се опита да опознае себеподобен или се чеше веднага след помитане на подовете в къщата, безсмислено е да наказвате кучето за такова поведение. Домашният любимец просто няма да разбере защо е наказан и ще се страхува от всяка реакция на собственика, изпадайки в постоянен стрес.

Освен това използването на физическа сила за обучение на куче е недопустимо, каза кинологът. Според него на някои може да изглежда, че подобна техника веднъж завинаги ще помогне да научите домашния любимец на желаните действия. Не може обаче да е сигурно как точно подобно поведение на стопанина ще се отрази на психиката на кучето. Домашният любимец не само ще започне да се страхува, но може да започне да демонстрира агресивно поведение в отговор на всяка реакция на собственика на кучето

Друга грешка, според него, е липсата на правила. Последователността и системността са много важни компоненти на обучението на кучета, отбеляза Голубьов. Ето защо, веднага щом домашният любимец се появи в къщата, трябва да започнете постепенно да въвеждате правила, които ще бъдат еднакви за всички членове на семейството. Правилата правят живота на кучето по-лесен и щастлив, подчерта водачът. "Ако кучето няма право да влиза в кухнята, тогава доброто ви настроение не е причина да не спазвате това правило. Ако нарушите собствените си правила, тогава домашният любимец ще живее в постоянен стрес, без да знае какво да прави. Защото от това кучето става тревожно, палаво и раздразнително. Твърди се, че тези кучета имат проблемен темперамент, като действат хаотично и непоследователно“, каза той.

Освен това не наказвайте кучето за това, което е направило, докато собственикът не е бил у дома. Кучетата нямат абстрактното мислене, което имат хората. Следователно закъснялото наказание просто няма да работи, дори и най-умното куче няма да разбере и няма да съпостави предишната си постъпка с последвалия гняв. Ако собственикът предположи, например, че кучето може да гризе нещо в негово отсъствие, по-добре е да скриете този предмет предварително. Трябва да покажете недоволството си само в момента на недопустимо действие на кучето. В такъв момент трябва да дръпнете каишката и да кажете „Не!“, посъветва Голубьов. Най-вероятно кучето няма да направи това следващия път.

Освен това не трябва да прибързвате с обучението на куче, дори ако искате да го научите да прави всичко наведнъж. Домашният любимец трябва да се наслаждава на процеса на обучение, необходимо е той да участва и с удоволствие да се връща към това отново и отново, съветва кинологът. "Важно е постепенно да научите командите, без да претоварвате кучето. 15-20 минути са достатъчни, през което време домашният любимец няма да има време да се умори и ще бъде напълно погълнат от часовете със собственика. Разбира се, не забравяйте за поощрението, това ще ви помогне да мотивирате кучето по-бързо“, препоръча Голубьов. /БГНЕС