„Кинтекс“ плаща неустойки за милиони, не прави нищо да си възстанови щетата

„Кинтекс“ е платил милиони неустойки, но не е предприемал нищо, за да възстанови тази щета като си потърси парите от съответния доставчик, с който има съответните договори. Това стана ясно от думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Специализираната прокуратура е извършила следствени действия в офиси на дружество „Кинтекс“. Досъдебното производство е образувано на 1 февруари тази година за престъпно сдружаване и безстопанственост.

Иван Гешев обясни, че делото е образувано след извършена в „Кинекс“ инспекция от АДФИ. Инспекторите са констатирали нарушения, които, според тях, може би представляват престъпление и са изпратили инспекцията в спецпрокуратурата.

„Става въпрос за няколко сюжетни линии. Основната е, че „Кинтекс“, като държавен оръжеен търговец, сключва сделки с държави, например, Индия или някоя друга страна“, обясни Гешев и добави, че няма данни до момента за доставки на оръжия в „горещи райони“ като Украйна е Сирия, но се проверява абсолютно всичко.

Доставката се е извършвала от български оръжейни производители. Договорите в голямата си част са между „Кинтекс“ и представители на съответната държава.

„Българският производител, сигурен съм съвсем случайно, или поне няколко от тях, да кажем некачествено изпълняват тези оръжейни доставки. В резултат на това чуждестранният потребител на услугата, да кажем Индия, да кажем някоя друга страна, начислява съответните неустойки, които се плащат от „Кинтекс“. Въпросът е, че „Кинтекс“ не предприема нищо, за да възстанови тази щета като си потърси парите от съответния доставчик, с който има съответните договори“, обясни Гешев.

Ще се прецени дали в рамките на утрешния ден дали ще бъде привлечен към наказателна отговорност някой служител на "Кинтекс" и дали. На въпрос каква е сумата на нанесената щета, Гешев отговори лаконично: Става въпрос за милиони.

„Доставчиците на тази продукция, за които са констатирани такива нарушения, са трима“, разкри той.

Иван Гешев каза, че става въпрос за нарушения, касаещи предишното ръководство на „Кинтекс“. „Ако се констатират и за сегашното ръководство, няма пречки да бъдат разследвани в хода на това досъдебно производство“, заяви той.

А на въпроса: Възможно ли е да има политически чадър над „Кинтекс“, Гешев каза: Всичко е възможно. /БГНЕС