Кипър разхлабва мерките от днес

Стабилизирането на епидемиологичната картина и намаляването на натиска върху здравната система на Кипър водят до облекчаване на мерките, сред които премахване на забраната за влизане на неваксинирани в определени райони.

Облекчаването на мерките влиза в сила от днес, като вече е разрешено влизането в заведения за обществено хранене, нощни клубове, кина, театри, стадиони, сватби и кръщенета и за неваксинирани лица, но със задължителен бърз тест.

Освен това се увеличава запълването на кина и театри до 75 процента от капацитета, на спортни състезания до 70 процента, в заведения за хранене, сватби, кръщенета и др., на масата се допускат 12 души, вместо осем, както досега, а също така се премахва забраната за танци в кафенета и клубове.

В домовете е разрешено събиране на 20 души вместо десет, както беше досега, включително деца, а работата от вкъщи в държавния и частния сектор е намалена от 50 на 25 процента.

Паралелно се въвежда задължително тестване с бързи тестове веднъж седмично в детските градини за деца до четири години.

Новите мерки ще са в сила до 14 март 2022 г.

Кипърският министър на здравеопазването Михалис Хасипанделас каза в изявление, че „през последните дни се наблюдава стабилизиране на епидемиологичните показатели, както и значително намаляване на натиска върху здравната система, което дава възможност за сдържано чувство на оптимизъм относно пандемията“.

От началото на пандемията в страната са регистрирани 306 219 случая на Covid-19, а 823 души са починали. 642 892 души са напълно ваксинирани, а 432 171 граждани са получили бустерна доза. /БГНЕС