Кипърският президент: Сондажите край Кипър подкопават европейската перспектива на Турция

Сондажите, извършвани от Анкара в Изключителната икономическа зона на Кипър, подкопават перспективите на Турция за присъединяване към Европейския съюз. Това мнение изрази президентът на островната държава Никос Анастасиадис в събота в интервю за американското издание Politico.

"Те трябва или да спазват условията като всяка друга държава, която е кандидат за присъединяване към ЕС, или - в противен случай - не могат да бъдат нито кандидат, нито страната да бъде приета", каза той.

Президентът на Кипър добави, че една от алтернативите за блокиране на присъединяването на Турция към ЕС може да бъде разширяването на списъците със санкции. Той обаче смята, че към проблема трябва да се подходи по-цялостно. „Вярвам, че подобно на ЕС нямахме друг избор, освен да разгледаме пълния спектър от отношения между ЕС и Турция“, каза Анастасиадис.

Държавният глава посочи, че решението за официално прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС може да се превърне в "една от стъпките, които могат да бъдат предприети за изпращане на решаващ сигнал до Турция". „Въпреки че бих предпочел да намеря мирно решение“, добави президентът на Кипър.

Анастасиадис даде да се разбере, че официална Никозия сама по себе си подкрепя европейските перспективи на Анкара. "Ние се застъпваме за това, че Турция да бъде държава-член на Европейския съюз. Предпочитаме да имаме европейски съсед, а не агресивно държаща се държава, каквато Турция се показва", каза президентът на Кипър.

Той също така очерта позицията на гръцките кипърски власти по отношение на техния приоритетен сценарий за развитие на политическата ситуация в северната част на острова. Анастасиадис даде да се разбере, че ако настоящият глава на турската общност на острова Мустафа Акинчи бъде преизбран на като лидер на кипърските турци през октомври, тогава преговорите за обединението на двете кипърски общности могат „определено“ да се възобновят. Официалната Никозия не признава поста президент на самопровъзглилата се турска република Северен Кипър. /БГНЕС