Кипйегон няма спирка - подобри световния рекорд и на 5000 м

Седмица след като счупи световния рекорд на 1500 м, Фейт Кипйегон подобри върховото постижение и на 5000 м на спирката от Диамантената лига в Париж. Мнозина погледи във френската столица може и да се приковани върху тенис турнира от Големия шлем Ролан Гарос, но феновете на леката атлетика бяха зарадвани със страхотни представяния и нови рекорди на планетата.


Кипйегон е над всички на 1500 м, печелейки олимпийски златни медали през 2016 и 2021, но в Париж тя бяга в дистанция, в която не се беше състезавала от 2015-а насам. Това по никакъв начин не спря кенийката от впечатляващ резултат - 14:05.20. Кипйегон се изправи срещу Летезенбет Гиди и Еджгайеху Тайе, като Гиди държеше световния рекорд преди състезанието в Париж. Но двете етиопки бяха надиграни от Кипйегон, която разби предишното върхово постижение от 14:06.62 на Гидей, поставено през октомври 2020.

Кипйегон изглеждаше шокирана, преминавайки финалната права, като разкри, че световният рекорд не е бил сред целите й. "Не мислех за световния рекорд. Не знам как го направих. Просто бях концентрирана върху зелената светлина и се опитах да бъда спокойна и да се насладя на състезанието. Направих бягането и исках да видя какво ще се случи - когато видях, че е световен рекорд, бях много изненадана. Ставаше въпрос да дам най-доброто от себе си. Исках да подобря личния си резултат. Невероятно е. Не знам какво следва за мен, трябва да говоря с треньорския ми щаб и мениджър. Толкова много съм щастлива, много съм емоционална в момента и не знам какво да кажа. Ако тялото ми е здраво, всичко е възможно", отправи предупреждение тя към конкуренцията.


В другите дисциплини, британката Кийли Ходжкинсън постави нов национален рекорд, когато триумфира на 800 м с време от 1:55.77. Ламеча Гирма счупи световен рекорд, който датираше от 1994-а насам, като представителят на Етиопия ликува на 3000 м стийпълчейс за 7:52.11. Саиф Саийд Шахийн държеше върховото постижение със 7:53.63.

Американецът Ноа Лайлс спечели на 100 м с 9.97, докато олимпийският шампион Ламонт Марсел Джейкъбс завърши едва седми с 10.21. Убедителен успех с 15 сек разлика пред втория записа норвежецът Якоб Ингебритсен на 2 мили с време 7:54.10. Дина Ашър-Смит завърши четвърта на 200 м - победата бе за Габриел Томас. /БГНЕС

Категории: