Кипърската полиция и ФБР ще си сътрудничат в борбата с прането на пари

В кратък срок след обявяването от Никозия на по-тясно сътрудничество със САЩ по въпросите на прането на пари Кипърският съвет на министрите одобри подписването на меморандум за сътрудничество между кипърската полиция и ФБР.


Меморандумът се отнася до оказване на съдействие при разследването на случаи на евентуални нарушения на санкциите, пране на пари и корупция.

Решението на Съвета на министрите установява по-тясно сътрудничество между двете страни в усилията за борба с прането на пари и ефективно разследване на случаи, свързани с финансови престъпления, като по този начин се улеснява наказателното преследване на замесените лица.

Според съобщението сключването на меморандума "отразява усилията на правителството, и по-специално решимостта на самия президент на републиката, за по-нататъшно укрепване на капацитета на правоприлагащите органи на страната за справяне с незаконните финансови дейности и за разкриване и преследване на финансовите престъпления".

Меморандумът ще засили сътрудничеството между кипърските и американските правоприлагащи органи, като се съсредоточи върху обмена на информация и знания относно методологията, тактиката и техниките на разследване, свързани с финансови престъпления, при спазване на основния принцип за поверителност на тази информация./БГНЕС