Кирьос и Кокинакис спечелиха титлата на двойки в Мелбърн

Ник Кирьос може най-накрая да се нарече шампион на турнир от Големия шлем. Той и Танаси Кокинакис триумфираха с титлата от надпреварата на двойки при мъжете на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като надиграха сънародниците си Матю Ебдън и Макс Пърсел в два сета в изцяло австралийски финал.

Кирьос сервира за титлата и крайното 7-5, 6-4, преди да прегърне съотборника си на мрежата. Кирьос и Кокинакис влязоха в историята като първата непоставена двойка, спечелила титлата на двойки в Австралия. Те са първите австралийци с титла на домашна почва от 25 години насам, когато с трофея триумфират Тод Уудбридж и Марк Уудфорд.

Танаси Кокинакис (л) и Ник Кирьос (д).

„Честно казано, тази седмица е сбъдната мечта за мен. Не бих искал да спечеля титлата с друг освен с Танаси“, каза той след края на срещата. Ексцентричният Кирьос често е критикуван за това, че не е близо до титла от Големия шлем независимо от големия си талант, като стана по-познат с поведението и темперамента си на корта, отколкото с тенис играта си – която може да бъде страховита, когато е във върхова форма.

Този финал предложи и двата аспекта, като имаше много мощни удари и бързи волета, в комбинация с обичайните драми на Кирьос. В първия си сервис гейм той заблуди, че ще изпълни сервис отдолу, преди да завърши с уинър за гейм на нула. Във втората част пък той поиска зрител по трибуните да бъде изгонен заради това, че крещял по време на подаването на Пърсел.

В крайна сметка, Кирьос и Кокинакис, които участваха с „уайлд кард“ в турнира, стигнаха до титлата и зарадваха допълнително Австралия, която ликува по-рано с титлата на световната номер 1 при жените Ашли Барти, сложила край на 44-годишното чакане за триумф на представителка на домакините при дамите. /БГНЕС