Кирьос и Кокинакис стигнаха финала на двойки в Мелбърн

Ник Кирьос и Танаси Кокинакис се класираха за финала на двойки при мъжете на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като надиграха Марсел Гранойерс и Хорасио Себайос със 7-6 (4), 6-4. Непоставеният тандем, който влезе в турнира с „уайлд кард“, е на финал на двойки за първи път в кариерите си и ще се изправи срещу сънародниците си Матю Ебдън и Макс Пърсел в изцяло австралийски сблъсък за титлата в неделя.

Танаси Кокинакис (л) и Ник Кирьос (д).

Играл съм много мачове на сингъл по света с невероятни атмосфери, но тази седмица с Танаси. Нищо не е по-добро от това, това е безумно“, каза Кирьос след края на мача. „Всичко е за публиката, за атмосферата. Това ни мотивира и кара да играем по този начин. Тенисът идва на второ място. Нямаше как да постигнем този резултат на друго място. И двамата носим нещо различно. Различна енергия, различна харизма на корта. Просто се наслаждаваме и забавляваме. Мисля, че сме непредсказуеми и точно заради това публиката се наслаждава“, допълни Кокинакис.

Относно противниците на финала Ебдън и Пърсел, Кирьос коментира: „Те са страхотни играчи на двойки, няма да ги подценим. Очевидно играят много добър тенис. Това е финалът, така че го чакам с нетърпение. Страхотно е да видим австралийци с успехи. Супер ентусиазиран съм и се наслаждавам на момента“.

В изключително оспорван първи сет, нито един от двата тима в полуфинала не успя да стигне дори до точка за пробив. Публиката не успя да разсее поставените под номер 3 Гранойерс и Себайос, но Кирьос и Кокинакис триумфира след тайбрек. Австралийското дуо стигна до минипробив за 3-2, като имаше три поредни сетбола при 6-3 след форхенд на Себайос в аут. Частта бе спечелена от втория опит след грешка от ретур на Себайос.

Вторият сет започна по мечтан начин за Кирьос и Кокинакис, след като двамата реализираха пробив. При 4-3 в своя полза обаче темпераментният Кирьос се ядоса от съдията заради сензора на мрежата и счупи ракетата си на земята, след като Гранойерс и Себайос върнаха брейка. Въпреки това, двамата австралийци подпечатаха билета си за съботния финал след пробив на сервиса на Гранойерс. /БГНЕС