Кирьос изхвърли Циципас от Уимбълдън в скандален мач

Ник Кирьос надви Стефанос Циципас с 6:7(2), 6:4, 6:3, 7:6(7) в най-интересния мач от деня на "Уимбълдън". Австралиецът записа четвърти успех в петия си двубой срещу гърка като този бе и първи в турнир от Големия шлем. Двамата прекараха 3,17 ч.

Както се очакваше, сблъсъкът бе съпътстван от много емоции и от двамата, скандали, призиви за дисквалификация, наказателни точки, удари в тялото и липса на поздрав след двубоя.

При равенство в сетовете дойде и най-дискусионният момент в двубоя. Изнервеният Циципас удари топката със сила в посока на трибуните и тя мина много близо до няколко зрители. Австралиецът поиска разговор със супервайзора, пред който настоя за дисквалифицирането на съперника си, давайки за пример и случилото се с Новак Джокович на US Open 2020.

В четвъртия сет напрежение отново взе връх. Гъркът измъкна откриващия гейм, в който отрази четири брейкбола, след което още два за 4-3. В следващите минути проблемите бяха за австралиеца. Той отрази четири възможности за пробив, сред които и сетбол при 4:5. Стигна се до нов тайбрек, в който и двамата действаха много прецизно, но в крайна сметка смелата игра на Кирьос му донесе успех при втория мачбол за 9-7. На мрежата двамата така и не се поздравиха.

Рафаел Надал също е в четвъртия кръг след 6:1, 6:2, 6:4 над Лоренцо Сонего. Рекордьорът по титли от Големия шлем не допусна никакви колебания, за разлика от мачовете с Франсиско Серундоло и Ричардас Беранкис, когато загуби по един сет.

Матадора започна уверено и нито за миг не остави съмнения в превъзходството си. Италианецът беше напълно беззащитен в първите два сета и чак в третия оказа известна съпротива, но опитът и класата на Надал му помогнаха да затвори двубоя за малко повече от два часа.

22-кратният шампион на Големия шлем за 10-и път ще играе във втората седмица на третия за годината турнир от Големия шлем. Испанецът успя за 20-и пореден път да прескочи първата седмица на Мейджър надпревара. Последният път, когато не успя да го направи, беше на "Ролан Гарос" през 2016, където се оттегли поради контузия. Следващият му съперник ще бъде Ботик ван де Зандслхулп. /БГНЕС