Кириакиду: В България има 4 одобрени ваксини и те са безопасни

Ваксинирайте се, за да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията. Това каза пред журналисти европейският комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду, която днес е на посещение в София, предаде репортер на БГНЕС.

"Епидемиологичната ситуация в ЕС през последните 9 седмици показва, че има намаляване на броя на заразените. С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимист, но не можем да бъдем доволни", коментира тя и подчерта, че само ваксинираните са напълно защитени.

Тя поясни, че у нас са налични всички 4 одобрени от ЕМА ваксини. "Всички тези ваксини са безопасни и ефективни. Ваксинирането спасява човешки живот, намалява хоспитализацията и ни позволява да се върнем към една нова нормалнотост и също така ни позволява да пътуваме", каза още тя. Кириакиду призова българите да се ваксинират.

"Посланието ми към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си, за хората около нас, за да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията", каза тя.

Еврокомисарят посочи, че около 50% от гражданите на ЕС са получили първа доза и уточни, че със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров са обсъдили как да работят заедно, за да подкрепят България в това гражданите ѝ да се ваксинират по-бързо.

Стела Кириакиду поясни още, че на този етап бързите антигенни тестове не могат да се вписват в дигитални цифров сертификат докато науката не се произнесе, че те са релевантни на тези, които се признават в момента, но отново припомни, че ваксинирането е правилният вариант в настоящата ситуация.

"За момента бързите антигенни тестове се проучва ситуацията от учените и когато, и ако науката позволи, ще може да променим сертификата", каза още тя и увери, че у нас са създадени всички условия, за да се ваксинират хората и това е единственият вариант за овладяването на пандемията във времето на новите варианти, които излизат.

От своя страна министър Кацаров, който заедно с еврокомисаря посети "Св. Анна" обяви, че ще получим съдействие от ЕК с дизайн на кампании за ваксиниране и методология за оценка на колективния имунитет.

„Имахме изключително полезен разговор. Разменихме информация за това, което прави ЕК и това, което правим ние в България. Аз съм много радостен, че тя пое много конкретни ангажименти за това да ни помогне за начина, по който да организираме по-добре нашата здравна информационна кампания и как да постигнем по-добри резултати във ваксинацията, как да ползваме по-добре опита на ЕК и на останалите европейски държави. Имаме поети конкретни ангажименти, които ще започнем още следващата седмица“, посочи министър Кацаров.

Той уточни в какво ще се изразява помощта от ЕК.

"Конкретното съдействие, което ще получим, е дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово, отколкото досега. Ще получим и конкретна методология за оценка на това колко души от нашето население вече са се срещали с вируса, ваксинирали са се или са изградили имунитет. Това е методология, по която да оценим нивото на колективния имунитет. Не става въпрос за средства, а за дизайн, ноу хау", каза той и добави, че очакваме да получим знания за това как е най-добре да се направи кампанията.

"Обещаха ни съдействие с опита, който имат другите страни, за да го приложим, а не да тръгнем да откриваме топлата вода. Какъв по-силен стимул може да имаш да се ваксинираш от това да предпазиш себе си и най-близките си хора? Ще получим дизайн на кампании, на вече проведени успешни кампании. И досега сме използвали изработени от ЕК материали и са разпространявани в нашата страна“, допълни д-р Кацаров.

Той разкри още, че по време на срещата с еврокомисаря да говорили и за създаване на Национален антираков план, който ние също сме стартирали, и за възможностите за по-нататъшно сътрудничество с ЕК по отношение на превенцията, лечението, рехабилитацията и грижите за хората с онкологични заболявания. /БГНЕС