Кирил Ананиев: Актуализация на бюджета не се налага

При това изпълнение на бюджета и състояние на фискалния резерв, ще завършим в рамките на одобрения от Народното събрание бюджет. Ако противоепидемичната обстановка се влоши, безспорно всички държави, не само ние, а и в ЕС, ще предприемат действия за актуализация на бюджетите си. Така, че не само ние, но и всички страни-членски на ЕС, са предвидили ресурсите си до средата на годината.

Това заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619,4 млн. лева, фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева, отчете още Ананиев.

Националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. По документа се работи усилено, за да може да бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне – 30 юни 2021 г., обяви още финансовият министър в оставка по време на изслушването си.

Той подчерта, че индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза.

Актуализация на бюджета не се налага. Може да се наложи само при влошаване на противоепидемичната обстановка и всички социално-икономически мерки, които трябва да продължат, заяви Ананиев.

Според него актуализация трябва да се направи от бъдещето правителство. Не трябва предварително да определяме неговите политики и приоритети до края на годината, посочи той.

Няма една стотинка похарчена повече от това, което е одобрено от Народното събрание за 2021 година. В това сте участвали и вие, обърна се Ананиев към Корнелия Нинова от БСП, която по-рано му зададе въпрос от парламентарната трибуна.

Министърът в оставка беше категоричен, че размерът на фискалния резерв не създава притеснения. /БГНЕС