Кирил Маричков представи книгата си, завърши с рок концерт-изненада

Музикантът, превърнал се в легенда на българската рок музика - Кирил Маричков, представи автобиографичната си книга „На прага на времето“ пред многобройна публика. Новата книга на музиканта включва над сто снимки от личния архив на Маричков, някои от които се публикуват за първи път, както и снимки на всички албуми на „Щурците“, излезли през дългия творчески път на групата, предаде репортер на БГНЕС.


“Благодаря, че всички сте тук. Искам да благодаря на двете Веселини. Благодаря на съпругата ми Веселина, която е моят ангел хранител, и на Веселина, която ме ръчкаше. Такива небивалици съм чувал за “Щурците”, за себе си, че се сещах през цялото време за това, че когато една лъжа се повтори сто пъти, тя става истина. Хиляди пъти се повтаряха лъжи, и затова всички ми казваха - непременно трябва да напишеш тези неща, защото хората трябва да знаят коя е истината. В тази книга има някои, които ще се познаят в нея и няма да се харесат, избягвал съм да им казвам имената, но съм ги описал достатъчно добре, за да се сетите кои са.

Трогнат съм, че Лили Иванова е пратила цветя. Аз си оставам един рок динозавър. Дано Бог пази моя глас както пази гласа на Лили Иванова”, каза пред събралото се множество рокмузикантът Кирил Маричков.

Той покани и участниците в рок група “Фондация” и изсвириха едни от най-емблематичните си парчета.

“Аз съм типичен представител на моето поколение и типичен пловдивчанин. Моят живот мина в рока, и затова съм тук. Даже успях да прочета книгата на Кирчо, той ми я подари вчера, и трябва да кажа, че е великолепна книга. Това не е автобиография на Кирил Маричков, а на нашето поколение”, каза пред БГНЕС президентът Петър Стоянов /1997-2002/. Президентът разказа и един от спомените на Маричков, който е описан в книгата. “Маричков посещава концерт на италианската група "Пух", кани двама от членовете на групата вкъщи и им обяснява, че седем години чака за Лада, обяснява им как купува долари контрабандно, за да си купи китара, и това предизвиква страхотно недоумение у италианските гости. Накрая в прилив на патриотизъм казва "всичко е свободно, в България слушаме рок музика, е имаме само няколко трудности". Много такива епизоди от това време разказва Кирил Маричков затова казвам, че това е книга за биографията на цяло едно поколение - нашето поколение, което прекара половината от живота си при комунизма в система, която непрекъснато забраняваше нещо, да се чудиш защо”, посочи Стоянов.

Той обясни, че книгата е забавна и поучителна. “Свалям шапка на Кирил Маричков, че през всички тези години той прояви кураж и достойнство”, каза Стоянов и благодари на всички рок музиканти за оказаната подкрепа през годините.

Книга „На прага на времето“ представя подробно житейския и творчески път на Маричков от детството му до на най-силния период в историята на „Щурците“ – 80-те години на ХХ век. В автобиографията са поместени спомени на бащата на музиканта, на членове от групата, и други негови приятели музиканти.

Кирил Маричков е един от доайените на българския рок, бивш народен представител и „просто човек“, както пее самият той в своя песен. Той е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски, близък приятел на Христо Ботев, и на неговия брат Видул Странски, хайдутин в четата на Стефан Караджа. Дядо му по майчина линия е известният диригент Борис Левиев, а по бащина е известният архитект Киро Маричков, създател на емблематични софийски сгради, сред които известният хотел „Империал“.

Първите стъпки в рока музикантът прави с група „Бъндараците“, а през 1967 г. се появява групата легенда „Щурците“./БГНЕС