Кирил Милов е на финал на Световното по борба след туш

Кирил Милов се класира убедително за финал на световното по борба, класически стил в Белград. В полуфиналите при 97-килограмовите българинът тушира азера Ариф Нифтулаев.

Преди това Милов записа още две победи - на старта той се наложи над индиеца Депаншу Депаншу с 9:1, а на четвъртфиналите преодоля и грузинеца с италиански паспорт Николаз Какелашвили – 2:0.

Така за титлата утре българският национал ще спори с най-титулувания борец в категорията Артур Алексанян (Армения), олимпийски, 3-кратен световен и 5 пъти европейски шампион.

Милов е сребърен медалист от Мондиал 2018, втори на Евро 2019, а тази година стана европейски шампион.

Останалите ни представители отпаднаха от надпреварата. При 63-килограмовите Николай Вичев стартира с категоричен успех срещу казаха Галим Кабдунасаров – 9:0, но след това не успя срещу киргиза Тунай Шаршенбеков – 1:6. Съперникът му загуби в следващия кръг и българското участие приключи.

По същия начин се разви ситуацията и в категория до 82 кг, в която Росиан Дермански стартира с успех срещу чеха Петер Новак – 2:1, а в следващия кръг се препъна пред грузинеца Гела Болквадзе – 1:4.

В сутрешния сеанс репешажите не успя да преодолее Дейвид Димитров, който бе спрян от казаха Ибрахим Магамадов - 0:4 в категория до 72 кг.

Утре излиза последният ни представител в класическия стил. Едмонд Назарян ще има за съперник литовеца Лустас Петравичиус. По-рано този сезон младият ни талант ликува с европейската титла до 20 г и взе сребро на шампионата на континента при мъжете. /БГНЕС