Кирил Милов със сребро в Белград, Назарян е на финал

Кирил Милов се окичи със сребро на Световното първенство по борба, класически стил, в Белград. На финала при 97-килограмовите българинът отстъпи на класния арменец Артур Алексанян с 1:5, който ликува с четвърта световна титла в кариерата си. В биографията си Алексанян има още олимпийска титла и 5 европейски златни медала.

По-рано този сезон, 25-годишният Милов триумфира с европейската титла. Среброто от Белград е четвъртото отличие в кариерата му от голямо първенство.

Кирил Милов (в червено).

Щастлив съм, едва ли има борец, който да е стигнал до стълбичката и да не е щастлив“, каза Милов пред БНТ. „Разбира се има разочарование. В партер допуснах две грешки, които ми костваха и успеха. Вероятно е и до шанс, но с повече тренировки един ден се надявам да стъпя на върха. Знам, че съм един от най-добрите“.

А иначе с най-много титли при класиците приключиха домакините от Сърбия - 4, водени от Стоян Добрев, бивш треньор в националния ни тим. Днес злато взеха Себастиан Нед (63) и Мате Немеш (67).

Следват резултатите от финалите:

63 кг Себастиан Над (Сърбия) - Лери Абуладзе (Грузия) 3:1

67 кг Мате Немеш (Сърбия) - Мохамадреза Абдолхамид Гераи (Иран) 5:4

82 кг Бурхан Акбудак (Турция) - Жалгасбаи Бердимуратов (Узбекистан) 7:6

97 кг Артур Алексанян (Армения) – Кирил Милов (България) 5:1.

По-рано, Едмонд Назарян се класира на финала при 60-килограмовите на Световното по борба, класически стил, в Белград. В решителната схватка младият ни талант се справи и с олимпийския вицешампион и двукратен №1 в света Кеничиро Фумито (Япония) - 5:5. Така утре за златото Назарян ще излезе срещу Жоламан Шаршенбеков (Киргизстан), сребърен медалист от Мондиал 2021. По-рано тази година, Едмонд триумфира с европейската титла при 20-годишните, взе и сребро на Европейското за мъже.

Едмонд Назарян (в синьо).

При 62-килограмовите обаче Биляна Дудова приключи участието си, след като киргизстанката Айсулу Тинибекова, от която падна, не успя да стигне до финала. Айсулу, която е олимпийска вицешампионка от Токио 2020, бе спряна от японката Нонока Озаки - 5:11.

Утре излизат Миглена Селишка, която ще има за съперничка победителката от двубоя между германка и нигерийка в категория до 50 кг. А Мими Христова ще излезе срещу Йелена Шалгина (Киргизстан) в категория до 65 кг. Двубоите започват от 11:30 часа. /БГНЕС