Кирил Петков: Явно САЩ са събрали достатъчно факти, за да отсекат така трайно за Пеевски и Божков

САЩ преди да вземат крайно решение правят детайлен анализ, явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсекат за Пеевски и Божков.

Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков пред БНТ.

Много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме винаги някой отвън да ни го казва. Нашите институции трябва да защитават публичния интерес. Целта на служебното правителство е да върнем институциите, да могат да работят в обществен интерес, така че да разчитаме на собствени сили. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки, добави Петков.

Все още нямаме достъп до кредитните досиета, така че за да кажа това са хората, те са получили пари 100%, не мога да го кажа все още. Това, което аз видях, никога този тип личности не се финансират директно, обикновено това се случва през други фирми и хора. Като краен получател на кредитите не мисля, че ще го видим отзад, но неоспоримо е, че има връзка това е в посока Булгартабак, където е бил собственик (бел.ред. Делян Пеевски) и връзката, която е имало между Булгартабак и Техномаркет.

Всяка банка има два стълба на управление – един, който стига до управителите, и един, който стига до одитния комитет. Съществуването на одитния комитет е за да сме сигурни, че хората, които управляват банката го правят както трябва. За мен нещо не е наред, тъй като не искат да ни дадат кредитните досиета. Надявам се в края на нашия мандат ББР да бъде по-позитивна банка. В този момент няма действащ надзор и още одитният комитет няма достатъчно информация. Надявам се, че днес след като започна и проверката на БНБ, тази ситуация ще се промени, подчерта Петков. До момента нямаме добра новина, каза още той.

Министерството на икономиката прави сериозна проверка на Държавната консолидационна компания. Изискахме всички външни договори. Ще проверим и индустриалните зони, и се надяваме да стигнем до българската Агенция за експортно застраховане - и там сме изискали договори, добави още Петков. /БГНЕС