Кирил Петков: България е суверенна, Руската федерация да работи за по-сигурна Европа

България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изявление от парламентараната трибуна, с което призова Руската федерация да остане ангажирана в диалога за деескалация на напрежението и да работи за по-сигурна Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно и в ограничен обем, заяви още Петков.

Веднага след изказването на премиера отношение взеха и от ГЕРБ, и от Демократична България. Според опозицията днешният казус не изчерпва целия набор от заплахи от Русия, а от партия, участник в управляващата коалиция заявиха, че позицията на премиера е в полза на членството ни в НАТО

В отношението си Даниел Митов от ГЕРБ - СДС отново изрази позиция за незабавно свикване на КСНС. "Да стане ясно как вие оценявате и как павителството оценява по-широкият геополитически контест, в който се намира България. Конкретно днес имахме определен казуса, само че този казус не изчепва целия набор от заплахи, който Руската федерация представлява за източния фланг на НАТО", каза Митов. Той заяви, че е очаквал много по-детайлна позиция.

Христо Иванов, от името на ПГ на "Демократична България", изрази удовлетворение от бързата, навременна реакция на премиера. По думите му позицията на премиера е в полза на българското членство в НАТО и в полза на нашата воля да развиваме своята национална сигурност в партньорство с НАТО. "Ние от ДБ ще подкрепяме в рамките на управляващата коалиция усилията за развитието на всички аспекти на колективната ни сигурност, за развитие на българските институции, включително на Съвета по сигурност към премиера", каза още Иванов.

Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че народните представители от групата му считат, че единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на българска територия. "Тези въпроси не могат да бъдат обсъждани от чужди държави. Недопустимо е Вашингтон или Москва да се разпореждат с българската отбрана и българската външна и вътрешна политика. България няма нужда от абсолютно никаква конфронтация", коментира Ганев.

ПП, ДПС, БСП и ИТН не изразиха отношение по изказването на премиера Кирил Петков, след като стана ясно, че Руската федерация иска НАТО да изтегли войските си от България и от Румния. /БГНЕС