Кирил Петков: ББР отказа информация за кредитните досиета

Управителния съвет (УС) на Българската банка за развитие (ББР) направи отказ към Одитния комитет, назначен от мен, да предостави информация за кредитните досиета, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

„Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем„ – това гласи отговора на УС, цитиран от Министър Петков, който определи действието като нарушение на закона.

Кирил Петков подчерта, че ще сезира Българската народна банка за казуса. Той изрази надежда информацията да бъде предоставена до края на деня.

На въпрос на БГНЕС дали би хвърлил по-голяма светлина върху технологията, с която са били отпуснати кредитите на осемте големи фирми и кой е наредил на ББР да ги отпусне, министърът отговори: „Аз нямам никаква информация за тези кредити. Проблемът ми е точно това. Одитният комитет, който е назначен директно от мен, няма достъп до кредитните досиета. Всичко друго би било спекулация, аз не искам да спекулирам с нищо. Имам пълното уважение към тази институция. Вярвам, че в ББР може да се случват много добри икономически цели, дори на нашата политика, която искам да извършваме. Преди да имаме реални данни, аз не бих казал нищо подобно”.

Кирил Петков подчерта още, че банката е финансово стабилна.