Кирил Петков: ББР вече няма да раздава пари на калпак

От днес Българската банка за развитие (ББР) няма да има опериращ надзор. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на среща с председателят на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Петков съобщи, че още днес ще предложи двамата надзорници – Митко Симеонов и Велина Бурска да бъдат уволнени от ББР. Те не се явиха на днешната среща, организирана от служебния министър, която МИ излъчваше на живо.

Вече няма да се раздават пари на калпак, посочи още икономическият министър, който в сряда смени състава на одитния комитет на банката.

Петков съобщи, че ще предложи в надзора на ББР да влязат двама специалисти. Един от тях е Васил Щонов, който през 2014 година беше служебен министър на икономиката и енергетиката. Другият е Валентин Михов. Той е бил няколко пъти на високо ръководно място в различни банки в Австрия, Украйна, Русия. Българската народна банка трябва да ги одобри.

ББР е много ликвидна, увери Кирил Петков.

Той съобщи и че ограничава ББР да не може да дава по-голям кредит от 5 млн. лева.

В петък Петков ще организира среща с управителите на фирми, взели големи кредити, за да разбере как ще ги върнат. /БГНЕС