Петков: Диалогът с БСП продължава; Нинова: Няма да преговаряме с ПП, ако Петков е кандидат-премиер

Няма еднолично решение за изгонването на руските дипломати. По време на срещата с ПГ на БСП влязохме в детайли на всички стъпки, извършени от всички институции по отношение на руските дипломати.

Първият страх, който беше дошъл, като дойде новината за дипломатите, беше, че едва ли не аз съм взел нещо еднолично. Процесът е започнал още от март - има доклади, след това има три сериозни доклада от ДАНС, след това има междуведомствена работна група в МВнР, след това в Съвета по сигурност с абсолютно всички служби. Тази хронология увери нашите партньори от БСП, че реално цялата институционална машина е работила по този въпрос не от днес за днес, а от дълго време. Единствената моя грешка, която допуснах, е комуникационното представяне на събитията, като всъщност то трябваше да излезе от съответните институции.

Това каза премиерът в оставка Кирил Петков след извънредна среща с ПГ на БСП в парламента по негова покана, предаде репортер на БГНЕС.

Детайлите бяха нужни, за да не се възприеме грешно тази опорка че аз - едва ли не еднолично - съм взел това решение. Хубавото е, че диалогът продължава, увери Петков.

Имало е непреодолими неща, които са изглеждали непреодолими, но сме ги преодолявали.

Не трябва да изместваме най-важният фокус за България: икономическото състояние и антикорупционната тема. И сега проблемът е, че цялото внимание на обществеността се фокусира върху 70-те служителя от Руското посолство, и изведнъж важните теми пак отиват на заден план.

Ние не трябва сега, изгодно за някои, да не се фокусираме върху тези дипломати, а да мислим какво се случва с цените, с Плана за възстановяване и устойчивост, стабилността на България как изглежда отвън, какво става с антикорупционните закони, ще влезе ли Рашков в КПКОНПИ?

А решението за дипломатите беше на множество институции. С това успокоихме нашите партньори, че не става въпрос за еднолично решение, допълни Петков. В България остават 43 служители на руското посолство - малко страни в Европа имат толкова руски служители.

Диалогът с БСП продължава, защото рисковете пред държавата са огромни, отколкото кои институции колко време са взимали решението за дипломатите, допълни премиерът в оставка.

След срещата Корнелия Нинова категорично заяви, че преговорите с ПП няма да продължат.

"Петков запозна цялата ПГ на БСП с целия процес за взимане на решението за изгонването на руските дипломати – кога е започнало, в какви формати, кои са участвали и кои са информирани.

Това не променя позицията ни от вчера. Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер. Петков каза, че днес ще се събере УС на ПП и ще решат този въпрос. Ние не се месим в работата на други партии. Просто неговата кандидатура е неприемлива за премиер.

Решението не е гласувано в МС, затова казахме, че е еднолично. Което е факт", категорична бе Нинова./БГНЕС