Кирил Петков към депутатите: Или сме лидери, или някои от вас нямат място тук

Искам да призова Народното събрание и всички депутати да се обединим, да покажем една обща българска позиция. Това каза министър-председателят Кирил Петков от парламентарната трибуна по време на дебата по декларацията на парламента за УКрайна, предаде репортер на БГНЕС.

"Искам ясно да заявя от тази трибуна, че българското правителство остро осъжда действията на Руската федерация, тези актове на агресия не могат да бъдат безнаказани в Европа в този момент, защото нарушават изцяло международното право и в момента вече има реални жертви в Украйна и агресиите, които те са направили показва, че това не е частичен конфликт. Той е цялостен. Българското правителство заема много ясна позиция, че това е невъзможен аспект в Европа да се случи", каза премиерът от най-високата трибуна в държавата.

Кирил Петков заяви, че ще говорим в един глас с Европа, със съюзници в НАТО. Според него думите, изписани на сградата на парламента, "Съединението прави силата", важат както в България, така и в европейското семейство.

"Иска да ви призова от тази трибуна да излезете с ясна декларация, защото в момент като този си личи дали взимаме лидерска позиция и водим най-правилното и най-честно поведение като управляващи или взимаме частични позиции, които все пак не показват ясната позиция на България", заяви още Петков.

Според него деескалацията на този конфликт остава приоритет за България и страната ни ще внимава за икономическите рискове. "Българското правителство има над 10 работни групи, да оцени рисковете във всяка една ос сферите и да сме сигурни, че имаме най-адекватните действия в този момент. Искам да призова Народното събрание и всички депутати да се обединим, да покажем една обща българска позиция и да покажем на нашите партньори в ЕС и НАТО, че оттук нататък България ще говори в един глас в тези две семейства", повтори още веднъж премиерът и отново съобщи, че тази вечер ще бъде в Брюксел.

Премиерът бе категоричен, че няма вариант да няма санкции срещу Русия.

"Това, което се говори, е колко тежки да са те", каза Петков. Той посочи, че това не е конфликт, който днес се появи и утре ще изчезне. "Това е конфликт, който ще продължи дълго време. Мащабът е абсолютно цялостен в Украйна. Нека не забравяме, че това не са просто Украйна и украинците. Ние имаме българско малцинство там. В момента се стреля по Украйна, където има българи. В момента правим организация за транспорт на българските граждани от Украйна. Ние да се опитваме да говорим за някакви политически игрички кой как ще подкрепи - или сме лидери тук, или някои от вас според мен нямат място на тези места", заяви още Петков. /БГНЕС