Кирил Петков: Хлябът е осигурен до 2023 г., няма нарушени доставки на петрол и газ

Правителството ще набави тази седмица, по пазарни цени, милион и половина тона зърно, което ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв. Към момента няма нарушени доставки на газ и петрол и рискът не е голям.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на блиц контрола в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът заяви, че със закупуването на милион и половина тона зърно, правителството ще е сигурно, че има количества до реколта 2023-та година.

Не искаме да влизаме в риск, допълни Петков и продължи: Затова решихме, че ще купим достатъчно количество, че да можем да сме готови във всякаква ситуация да осигурим продоволствието на държавата. Хлябът ще бъде осигурен.

В отговор на въпрос от "Има такъв народ" за газовите и нефтени доставки, Петков каза:

Към момента няма нарушени доставки на газ и петрол и рискът не е голям.

„Лукойл” гарантират, че имат и план Б, ако се спре подаването на руски петрол, но досега няма нарушени доставки. Така че засега нещата изглеждат под контрол, ние сме в ежедневна комуникация, каза още Петков. Той посочи още, че въпреки че „Лукойл” е руска компания, тя е собственост на швейцарска компания, което по думите му я спасява от ударите на международните санкции.

За газа министърът на енергетиката договаря различни количества през Гърция, следим и възможността за ограничаване експорта на електричество, съобщи премиерът. /БГНЕС