Кирил Петков: Контролът на храните е върнат на държавата

С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над Европейската граница ГКПП Капитан Андреево. Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани.

Това написа министър-председателят в оставка Кирил Петков, след като шефът на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов оповестиха, че Българската агенция по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на пункта, извършван в последните 10 години от частна форма.

Петков припомня, че по покана на неговия кабинет на "Капитан Андреево" бе извършен одит от Европейската комисия.

"В продължение на 4 дни, по 12 часа на ден, ГКПП Капитан Андрево бе одитиран от експерти на DG SANTE, чиито окончателен доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро. По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци? По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до 7 пъти над нормата. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева", написа Петков.

По думите му, благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и министерство на земеделието, контролът на храните е върнат на държавата. "Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани", пише още Петков и пресмята, че оттук нататък в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година.

Христо Даскалов: На Капитан Андреево чакат връщането на „правилните сили”

Като отчет на свършеното до момента премиерът в оставка обобщава шестте месеца, в които управлява държавата така:

"Със средствата от тези приходи за следващите 10 години, държавата може да се погрижи за: построяването на поне 4 нови областни болници; обзавеждането и оборудват на поне 6 детски болници; извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници; закупуване на поне 52 нови ядрено магнитни скенери или 6 000 бебешки кувьоза. Общинска инфраструктура – пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента".

"Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта! А това е от значение за нас като българи и европейски граждани", заявява още Кирил Петков. Към публикацията си премиерът е приложил и репортаж на изданието Politico.eu, свързан с пункта на българо-турската граница. /БГНЕС