Кирил Петков: Няма да подкрепим Каримански

Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление в управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. „Продължаваме промяната” няма да подкрепи Любомир Каримански от „Има такъв народ” за поста.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изявление преди началото на днешния коалиционен съвет в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Всички плащания, към и от България, се следят от БНБ,включително парични преводи свързани с корупция. КТБ нямаше да се случи, ако тогавашния гуверньор си беше свършил по-добре работата. Така че тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение,. Ето защо ще информирам Коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ, започна изявлението си Петков и продължи:

Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление в управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС.

Кандидатът на ПП ме уведоми, че не желае битката за БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, посочи още Петков и изброи, че става дума за закриването на специализираните съд и прокуратурата и други промени за съдебната власт.

Няма пречка настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев да остане на поста си до обединяване в коалицията за общ кандидат, съобщи още Кирил Петков.

ПП няма да подкрепи г-н Каримански заради притеснения в неговата професионална биография, заяви премиерът.

Петков определи като важна точка в работата през новата седмица, ПП вижда законодателната инициатива по закриването на специализираното правосъдие.

Борбата с корупцията е невъзможна без съдебна реформа. Ще направим предложение до НС за засилен контрол по разплащането със фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ.

Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която създадохме през февруари месец със състав на МС, МРРБ и МФ, допълни Кирил Петков и посочи:

Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на НС.

Накрая министър-председателят информира, че никакви решения няма да бъдат взети по темата РС Македония и Украйна извън българския парламент. /БГНЕС