Кирил Петков: Няма по-добър формат от КСНС, искам консенсус и с опозицията

Много ще съм благодарен, ако президентът свика КСНС, защото минаха 6 месеца от последното събиране – не само между коалицията, но и опозиционните партии. От тогава много неща се случиха, имаше много разговори, имаше много различни предложения, имаше много различни световни лидери, които показаха свой подход по тази тема, има много информация от службите. И няма по-добър формат – да седнем всички на масата и да обсъдим какви всичко се връзка със съществуващата ни позиция и какви стъпки трябва да направим заедно напред.

Това заяви премиерът Кирил Петков пред придружаващите го български медии във Ватикана. Премиерът направи коментара си след аудиенцията при папа Франциск, след която заяви, че главата на Римокатолическата църква е благословил работата на българското правителство.

Папа Франциск каза, че корупцията е болест и че младите политици ще я изтръгнат. Той каза, че пътят е правилен, допълни Петков.

Той сподели, че съветът на папа Франциск бил да водят борбите една по една.

Ако се борим с най-корумпираните в България и с вражески сили от чужди страни, двете битки едновременно се водят много трудно, така че да се опитваме борбата да става на стъпки, обобщи премиерът след аудиенцията.

Той заяви, че с папа Франциск не са разговаряли за РС Македония.

Обсъдихме въпроси на мироглед. Той каза, че навсякъде по света има проблем с корупцията, но борбата трябва да е общо дело, допълни още Кирил Петков и уточни, че папа Франциск е показал симпатия и е отделил повече от плануваното време.

В отговор на думите на президента Румен Радев, който в София не отговори дали ще удовлетвори молбата на премиера за свикване на КСНС, Петков каза още: Разединението по тази тема не ни прави по-силни, прави ни по-слаби.

Румен Радев: За РСМ има национален консенсус, правителството трябва да е наясно

Трябва широк консенсус – това означава коалицията и някои опозиционни партии, посочи Петков.

За отпадане на българското вето може да се говори само, след като МВнР представи последните резултати на прогреса по двустранния диалог на КСНС и всички са около масата, след това прогресът да се внесе в парламента, той да се изкаже и да даде ясна инициатива какво трябва да се направи. Накрая заедно всички да направим стъпката напред. Всичко друго би се използвало вътрешно политическо, обясни Петков. /БГНЕС