Кирил Петков: Не мога да потвърдя отделни покани или непокани

Не мога да потвърдя отделни покани или непокани. Темата е в ръцете на дипломатите, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел.

Петков каза това, след като БГНЕС писа, че в най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Радев и Петков на крака при Макрон за Македония, българският народ не разбирал проблема

На ниво МВнР се върши много голяма работа, за да се види какви са всичките възможност за напредък по темата РС Македония. Но не може нищо да потвърдя, каза Петков.

Той увери, че преди каквото и да се направи, каквото и да се договорят дипломатите, ще се премине през парламента.

Петков е в белгийската столица за извънредното заседание на Европейския съвет, който приема шестия пакет от санкции срещу Русия.

За България ще има отделен параграф с дерогация специално за нас до 2024 година. Това ни дава възможност нашата рафинерия да бъде оправена, за да работи на друг петрол, заяви министър-председателят.

Въпреки всичко излизаме с 90% спиране на петролните покупки от Русия, каза Кирил Петков.

На журналистически въпрос за риска от продоволствена криза в световен мащаб заради войната в Украйна, премиерът Кирил Петков отбеляза, че България е голям износител на зърно и може да бъде част от решението на проблема. „Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза“, категоричен беше Петков. Министър-председателят посочи, че на европейско ниво се обмислят различни варианти, като мисли за „сини коридори“, а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията. В този контекст Петков изтъкна, че България започва да заема ключови позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна. Министър-председателят посочи, че репутацията на България в Европейския съвет се подобрява, като същевременно страната защитава националните си интереси.

Той коментира и хаосът и негативните коментари по повод преместването на украинските бежанци от хотелите по морето в държавни бази.

Настаняват украинските бежанци временно в Сарафово и Елхово

За три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа, сега влизаме в малко по-нормални рамки и българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя луксозно пребиваване. Условията са добри, нямаме прекалено лоши, просто не са в хотелите, влизаме в една реално, която е по-близка до тази, която се очаква за бежанците, каза Кирил Петков пред българските медии в Брюксел. /БГНЕС