Кирил Петков: Не съм говорил с Радев за новия служебен кабинет

Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е Индустриалните зони.

Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, който заедно с колегата си Асен Василев, пристигнаха в Раднево, предаде репортер на БГНЕС.

Този въпрос е към президента. Радваме се, че до последния ден на служебното правителство, ще продължим да вършим работата си, отговори Петков на въпрос дали ще бъде част от следващото служебно правителство.

Петков отрече срещата със синдикатите да е предизборна.

За нас хората са много важни, говорим за над 10 хиляди работещи, засегнати са 20 хиляди с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях и затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево, каза министърът на икономиката.

Министърът на финансите Асен Василев допълни, че освен за Плана за възстановяване трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1,3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони.

Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират, каза Василев.

Той добави, че припомни, че Маришкия басейн дава около 40% от електрическата енергия на страната без да се ползват вносни суровини.

Много е важно тези 40% да си останат наши, да не зависим от внос на суровини, каза финансовият министър. Той коментира и промяната в бюджета, който предвижда увеличени разходи за пенсиите, като бе категоричен, че това няма да увеличи данъците и осигуровките. "Няма такова нещо. Разчетите ги дадохме на бюджетна комисия, спокойно може да се поеме абсолютно всичко като увеличение без да се пипат данъците“, каза Василев. /БГНЕС