Кирил Петков: Очакваме да имаме 4 вицепремиери и две нови министерства

Очакваме да имаме 4 вицепремиери. Очакваме да имаме и две нови министерства. Това заяви Кирил Петков от "Продължаваме промяната" във връзка с проектоправителството, което се съставя в момента. Петков говори след приключилите консултации в президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Най-важното за нас е тази нова структура на Министерски съвет да бъде максимално работеща. Надяваме се тази седмица да ни бъде връчен мандата, но това зависи и от нашите коалиционни партньори, заяви Петков и добави: Няма да бавим и ден мандата, ако имаме споразумение с нашите коалиционни партньори.

Радев: Времето на едноличната премиерска власт приключи ; Петков: Напълно неотложно е да има правителство

Имаше едни точки, по които казваме, че трябва да се направи анализ. Няма червени линии, но има теми, по които има различни гледни точки. Във всяка една от 18-те групи имаме 90% сходност, нямаме група, в която да имаме 100% изчистване, но нямаме и нито една червена линия, каза още Петков за 10% несъвпадения в политиките.

Да, ще има Министерство на държавните предприятия, каза Петков, уточнявайки, че разделението ще е Министерство на икономиката с няколко държавни предприятия и Министерство на иновациите и растежа. Мислим го главно от ефективност - как една бъдеща изпълнителна власт би работила най-добре, посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната".

БГНЕС припомня, че в публикуваните от "Сега" имената на бъдещите министри в новото правителство лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова ще е вицепремиер и министър на държавните предприятия, а Даниел Лорер от ПП - министър на растеж и иновации. Вицепремиер ще е и Асен Василев, а четвъртият вицепремиер от ПП - Калина Константинова, която ще отговаря за административната реформа и ще бъде министър без портфейл. /БГНЕС