Кирил Петков: Планът за възстановяване е абсолютно готов

Финалната версия на Плана за възстановяване е абсолютно готова, съобщи министър-председателят Кирил Петков в началото на правителството заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът акцентира, че планът гарантира енергийната сигурност на България.

Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и сме изцяло в рамките на зеления преход. Използвахме иновативни решения – батерии, геотермали и ВЕИ за жилищата. Над 10 хиляди такива проекти са включени, заяви Петков.

Поздравявам и подхода за справедлива България, каза още премиерът и подчерта, че най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор.

Правим реформа в антикорупционната комисия и големи реформи в процеса по извършване на обществените поръчки, подчерта Петков.

Той отбеляза, че планът набляга на свързана и иновативна България, увеличаваме общия размер на средствата към бизнеса, като слагаме специален акцент към иновативните и стартиращи компании.

България има един много добър работещ план и очакваме днес, в края на деня или в началото на утрешния ден, ЕК да ни го предаде финализиран, заяви Петков и поздрави министрите за свършената работа.

В четвъртък в София ще пристигне председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Планът за възстановяване и устойчивост на България беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В тази връзка правителството актуализира плана.

Основните промени в областта на енергетиката включват мерки за ускоряване на изграждането на нови евтини възобновяеми източници и съхранението на евтина енергия за използване в пиковите часове, както и за намаляване на емисиите от производство на електроенергия. Актуализираният план не съдържа проекти за изграждане на газови централи, тръбопроводи и ангажименти за затваряне на въглищни централи в следващите години.

В областта на върховенството на закона, правителството засили реформите, свързани с антикорупцията, реформите в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния сектор актуализираният план поставя като ясен приоритет железопътния транспорт чрез нови проекти за влаков състав, дигитализация в сектора и рехабилитация на жп линии.

Актуализираният план за възстановяване и устойчивост включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. Мерки в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, закупуването на съвременна медицинска апаратура, изграждането на система за въздушна спешна помощ, както и засилване на мерките за социално подпомагане.

Бизнес средата ще бъде подкрепена чрез засилване отчетността на главния прокурор, предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде директно подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове. /БГНЕС