Кирил Петков: Правителството има добра икономическа мисъл, ще успеем заедно

Антикризисните мерки представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца като се фокусираме специфично върху горивата и електрическата енергия.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който представи пакета от мерки, договорен от коалиционните партньори, предаде репортер на БГНЕС.

Семействата с деца ще могат да получат данъчното облекчение веднага, заяви Петков.

Относно пенсиите и тяхното осъвременяване, той заяви: Докато по времето на ГЕРБ минималната пенсията се качи със 100 лева за 12 години, тук увеличението е 167 лева за една година.

Като ни питат къде са парите от кражбите – ето ги – отиват у хората, а не при хора, близки до властта, каза още Петков.

Коалицията сме заедно, силни и правителството е решено, че стандартът на живот на българите няма да бъде повлиян до такава степен от външните кризи, каза още Кирил Петков по време на съвместен брифинг с представителите на управляващата коалиция.

Правителството има добра икономическа мисъл, ще успеем заедно да преминем през кризата. Този пакет от мерки гарантира стандарта на живот, заключи Петков.

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел

Асен Василев: 25 ст. ще е отстъпката за литър на тип гориво, а не количество

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев внесе яснота във връзка с някои от мерките. Ограничение от 50 литра гориво няма да има, има само ограничение в типа гориво, каза Асен Василев и обясни:

25 стотинки за литър гориво ще се отнасят за бензин А95 без добавки и дизел без добавки. Те ще се администрират директно от бензиностанциите. Те ще са само за физически лица, каза вицепремиерът.

По-думите му 0% ДДС е по-добре за хляба, отколкото за алкохола.

В отговор на въпрос на БГНЕС, Василев заяви още: Ако ми кажете дали и как ще се развие войната в Украйна, аз мога да ви кажа дали и как ще еволюира инфлацията. И в най-лошият сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж.

Корнелия Нинова: В следващите седмици планът трябва да стане реалност

Всички решения за намаляване на ДДС и акциз са ориентирани за подкрепа на икономиката и индустрията. Много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага на всички граждани. Това сега се случва. 0% ДДС на хляба засяга всеки дом и ще стигне до всяко домакинство. Най-важно е в следващите седмици тази подкрепа да стане реалност, заяви от своя страна вицепремиерът Корнелия Нинова.

Станислав Балабанов: Пакетът е балансиран

Опитахме се максимално да постигнем баланс и конструктивен диалог. Този пакет веднага трябва да бъде насочен към гражданите, имащи нужда от подкрепа, защото предишното правителство ни остави много тежко наследство в редица сектори. Това каза представителят на "Има такъв народ" в коалиционния брифинг Станислав Балабанов.

Владислав Панев: Няма да създаваме българска инфлация

Ние няма да създаваме наша българска инфлация, освен вносната, към която се адаптираме с тези мерки, заяви от своя страна Владислав Панев от "Демократична България". Антикризисните мерки гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация, каза той. /БГНЕС