Кирил Петков: Предизборни циркове в НС са абсолютно ненужни

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съобщи, че парламентарната група на ПП - ДБ ще гласува за отхвърляне на ветото на президента за Закона за енергетиката, но това ще стане след местните избори.


Петков уточни, че депутатите от групата на ПП - ДБ няма да участват в извънредното заседание на Народното събраникоето ще се проведе през утрешния ден. Според него "ветото трябва да бъде отхвърлено, но от "Продължаваме промяната" няма да участват в циркове в парламента". "Това е ясна реформа, която трябва да се случи, тя е част от Плана за възстановявануе и устойчивост, но от друга страна в петък, преди изборите, когато хората в цяла България трябва да направят най-важните си решения кой да бъде техният градоначалник, това е абсурдно да им хвърляме прах в очите с национални теми. Предизборни циркове в парламента са абсолютно ненужни и няма да бъдем на това заседание. Спокойно можем да отхвърлим ветото веднага след изборите", каза още той и добави: Те са декларирали, че тази стара загуба не важи и трябва да си плащат данъците. И ние това ще настояваме, това ще бъде събрано. Но това става не през PR трибунки, а когато министърът на финансите ги уведоми и това оттук нататък реално няма да се опитвате да прикривате нови данъци. В служебното правителство, когато внесоха закона, бяха оставили една вратичка, която "Лукойл" използва. И затова ние сега едно от нещата, които ще направим, ще затворим тази вратичка. И вратичката е много проста - дали да се нотифицира Брюксел, или не. Няма нужда от тая нотификация, така че не може да се използва тази вратичка, за да не се плащат данъците.

По отношение на поискания от коалицията отчет от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел какво е направено за влизането на България в Шенген Кирил Петков каза, че тря трябва "всяка седмица да казва кои са активностите, които ни напредват към тази задача".

"Шенген беше като основен приоритет и е основен приоритет за България и виждаме, че трябва да има ясна стратегия как да убедим Австрия и Нидерландия да ни подкрепят. Няма да стане от само себе си. Така че просто прироритетизираме и фокусираме работата на външно министерство с това, че не може просто да стоим настрана и да чакаме някой да ни казва не. Трябва да действаме", подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

БГНЕС припомня, че Народното събрание обяви изънредно заседание за 27 октомври, в 12 часа. За спешното му свикване настояваха от ГЕРБ-СДС и ДПС. В дневния ред на заседанието е включено разглеждане на президентското вето върху промените в Закона за енергетиката, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия, както и поправки в Закона за запасите от нефт, внесени от ГЕРБ и ДПС, с които двете формации твърдят, че ще премахнат монополното положение на "Лукойл" на пазара за горива у нас. /БГНЕС