Кирил Петков: Предлагам единствено кауза

Премиерът Кирил Петков излезе на площада пред парламента и се присъедини към демонстрацията в подкрепа на кабинета. Почти цялото правителство също е сред хората, предаде репортер на БГНЕС.

Не трябва да бъдете лоялни към някой, който е изневерил на собственото си обещание, каза Петков пред хората на площада ден преди вота на недоверие срещу оглавяваното от него правителство.

Министър-председателят и съпредседател на „Продължаваме промяната” заяяви, че разговорите с депутати в парламента продължават всеки ден с хора, които се чудят накъде трябва да върви България.

Единственото, което предлагам е кауза. Каузата да имаме нормална, европейска България. Имаме поне още една цяла седмица, в която ще може да говорим с всеки един депутат. Няма нищо задкулисно в това. Надявам се утре да имаме повече депутати, отколкото имахме вчера, заяви Кирил Петков.

Преди дебатите по вота: силна гражданска подкрепа от площада

Премиерът каза, че не очаква ескалация на напрежението по време на протестите, които предстоят.

Не очаквам напрежение. Полицията ще гарантира, че хората са в безопасност, каза още Петков.

Запитан дали се обсъжда друго име на министър-председател на негово място, Петков каза: „Продължаваме промяната” харесваме нашите министри и нашите позиции, но това по никакъв начин не е най-важното. Най-важното е България да има 121 независими депутати, депутати без задкулисие.

С мегафон в ръка от паметника на Цар Освободител, Кирил Петков се обърна към хората с думите: Независимо какво ще стане с вота на недоверие, независимо какво ще стане в седмицата, в която ние имаме първи мандат – истината е, че вие сте гарантът, че нашата любима родина няма да отиде в неяснота. Всички ние сме гарант, че ще може да изведем България.

Кирил Петков даде тон на множеството „мафията вън” и хората скандираха след него. /БГНЕС