Кирил Петков: Разбира се, че има смисъл от КСНС

Разбира се, че има смисъл от Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за РС Македония. Това е национален въпрос и всички мнения трябва да бъдат чути, каза министър-председателят Кирил Петков след участието си в първия за годината блиц контрол.

Консултативният съвет при президента ще се проведе в понеделник, предаде репортер на БГНЕС, а от трибуната на НС Петков заяви, че позицията на страната ни към преговорния процес се запазва и още на 18 януари ще отиде в Скопие, за да покаже, че добросъседството е основен принцип във взаимоотношенията.

Пред медиите в парламента Петков коментира хода на пандемията и напредъка във ваксинационния процес, мораториума за цените на ток, парно и вода и отношенията с министъра на отбраната.

В момента нивата на ваксинация са 35%, реално обаче според мен са 26%. Нашата задача е да постигнем над 50%, ако искаме да имаме някакво ниво на защита. Много бих се радвал, ако достигнем 70%, каза Петков и както каза и от парламентарната трибуна, повтори, че докато е премиер няма да има задължителна ваксинация.

На въпрос дали обмисля други стимули за хората, които се ваксинират, освен 75 лева добавка към пенсиите, Петков отговори, че благодарение на добрата информационна кампания и тези предвидени 75 лв., в последните 3 дни са били ваксинирани 92 000 души, което е огромен успех.

„Това са безпрецедентно високи нива на ваксинация. Надявам се, че сега кампанията ще бъде разширена и към личните лекари. Хората трябва да знаят и да бъдат информирани, че ако имат други заболявания, като диабет, онкологични заболявания, всъщност те трябва да са приоритетно ваксинирани, а не обратното. Тази връзка между придружаващите заболявания и ваксинацията трябва да бъде ясно очертана. Личните лекари трябва да дават най-добрите съвети на своите пациенти и аз вярвам, че по-голямата част вече го правят. Нашата основна цел е да продължим със същите темпове и ако продължаваме да ваксинираме по 30 000 на ден, това ни дава надежда, че ще махнем пика от следващата вълна“, каза още премиерът.

Запитан какви компенсаторни мерки ще бъдат предприети за бизнеса след падането на мораториума, министър-председателят заяви:

„Мораториумът ще падне в момента, в който направим съответния анализ и сме сигурни, че сигурни, че сме ограничили всички течове в системата. Нашата политика е да премахнем всички течове в системата преди да прехвърляме разходите на крайните потребители. 1.5 млрд. лв. е цялостният пакет за бизнеса. Доколкото знам от вчера е имало голям напредък относно това как точно да се рамкират тези помощи. Тези помощи за бизнеса ще започват от една цена нагоре. Това е 185 лв. мегават час”, уточни той.

Петков се похвали, че правителството държи нивата на пенсиите над линията на бедност.

„За инфлацията има два компонента. Единият е цялостният европейски компонент, върху който нямаме контрол. В Европа и САЩ като цяло има по-голяма парична маса, което е безспорен факт. Отделно, безспорен факт е, че държим нивата на пенсиите над линията на бедност. Това дава възможност допълнителни средства да отиват към най-бедното население на България. Но автоматично означава, че имаме една допълнителна компонента, над европейската, която дава 1.5% допълнителна инфлация. Какво можем да направим в тази връзка? Няколко неща. От една страна, трябва да работим усилено в посока увеличаване на инвестициите. Относно цената на така – трябва да сме сигурни, че целият капацитет, който имаме в България, се използва максимално. Трябва да прегледаме и да видим дали всички договори са направени по правилния начин. С енергийния министър и министъра на финансите се опитваме да намерим начини за намаляването цената на газта“, подчерта министър-председателят.

Премиерът бе категоричен, че няма никакви противоречия със Стефан Янев по темата НАТО и напрежението между Русия и Украйна. И подчерта, че никой не е искал от България разполагане на войски или военни бази. По думите му трябва да има институционален разговор, а не индивидуални мнения. /БГНЕС