Кирил Петков: Развързваме ръцете на банките

Развързваме ръцете на банките, малкият и среден бизнес ще има възможност за бързо възстановяване и оборотни средства.

Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, който запозна днес медиите с новите икономически стимули, които ще бъдат предложени на бизнеса, предаде репортер на БГНЕС.

Предлагаме гаранционна програма с размер от близо 2,5 млрд. нови средства в българската икономика, където българската държава застава като партньор и покрива 50% на риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции, съобщи Петков и добави, че по този начин се развързват ръцете на банките.

По думите на икономическия министър новите кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате във своята банка, само ако сте истински бизнес, с документи за последните 3 години, без ипотеки, да може да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 година. Ще се взема кредит за 7-годишен период. Няма да има значение от кой бранш сте, стига да сте истински бизнес, каза още министърът, който определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен.

Служебният социален министър Гълъб Донев съобщи, че от този кредитен инструмент ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица. /БГНЕС