Кирил Петков: Ще откажем покана от ГЕРБ за правителство; ще бъдем конструктивна опозиция

Много ниска е избирателната активност. Причина за нея е, че в последните 7-8 месеца реално инфлацията заля цяла Европа, и животът стана по-скъп. И много хора, предимно в по-малкото населени места, просто решиха да не гласуват.

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по БНТ.

Политиката на ПП е да се повишават доходите на пенсионерите - за първи път имахме такова повишение, детските градини за децата вече са безплатни. На тези стъпки базирахме кампанията си, и търсихме подкрепа. За първи път хората видяха, че пенсиите им се повишиха. Трудно ни беше да извадим до урните работещите хора от малките населени места, които имат ниски заплати, а ние не можахме да направим нищо за тях.

Вчера слушах интервюто на Карадайъ, който каза - "предизборният период е едно, риториките и линиите остават назад". Ние си държим на всичко казано - че няма да направим коалиция с ГЕРБ и ДПС, и няма да отстъпим то това наше решение.

Гласоподавателите избраха за ПП ролята на конструктивна опозиция. Ние не сме в политиката за печелене на избори, ние искаме да спечелим България. Българските избиратели ще трябва да бъдат с нас и ще са сигурни, че ние няма да изневерим на нашите обещания, допълни Петков.

Имаме ценностно различно разбиране от ГЕРБ как се води политика - корупционният модел беше станал нещо обикновено. Тези хора трябва да се реформират, да се променят, и да имат друг ценностен модел на управление. Няма как да се събудим и да кажем "Делян Пеевски не е проблем", или пък да приемем модела, по който управляват цели сектори в държавата.

Конструктивна опозиция ще бъдем в следващия парламент, ще бъдем бдителни, и когато нещо има смисъл, няма да сме там, само за да сме на "въпреки", коментира още Петков.

Първата политическа сила носи огромна отговорност - когато хората са ти гласували да си номер 1, ти носиш отговорност да формираш правителство.

ПП не си мени мненията преди и след изборите, имаме ясна визия и кауза. Ще откажем поканата на ГЕРБ за съставяне на правителство, категоричен е бившият премиер.

ГЕРБ имат много голям избор - преди изборите казаха, че с ДПС ще са логичен коалиционен партньор; също и със "златния" пръст от "Възраждане". В "Български възход" има части от АБВ, които са силно проруски, но там е и Стефан Софиянски, който е десен, отделно има и свързана с Ковачки партия в коалицията, не знам за какво ще се борят, коментира още Петков./БГНЕС