Кирил Петков: Ще поискам оставката на Стефан Янев

Днес свиквам извънреден Министерски съвет с три точки. Успешното изваждане и извозване на 140 българи от Киев. Ще обсъдим ядрената заплаха, която Путин отправи вчера и оставката на министър Стефан Янев.

Това съобщи премиерът Кирил Петков в извънредно изявление, предаде репортер на БГНЕС.

Аз работих успешно с министър Янев по време на служебния кабинет. Подкрепям политиката за инвестиция в българската армия и покриване на всичките ѝ дефицити, заяви Петков и съобщи, че ще поиска оставката на военния министър.

Никой министър няма право на собствена външна политика, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е стабилност. Мой военен министър не може да използва думата „операция”, вместо думата „война”. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи нахлуват в чужда страна, когато и тази нощ бяха обстрелвани българско малцинство в Украйна. Когато говорим за българския интерес не е да преклоним глава, каза министър-председателят.

Оставката на министър Янев ще бъде предложена за гласуване от парламента в утрешния ден на извънредно заседание на парламента. Петков съобщи, че името на бъдещия военен министър ще бъде съобщено успоредно с гласуването на оставката.

Българският интерес е, когато използваме гласа на България, за да осъждаме остро военни действия. ЕС никога не е бил по-единен. Тази война трябва да спре. Мирните хора не могат да бъдат под обстрел. Ние, като ЕС, трябва да направим всичко това да приключи. Това са мотивите, с които искам оставката на министър Стефан Янев, посочи още Петков.

По думите му, най-големият гарант на сигурността на България е да говорим в един глас с ЕС.
България ще поема ангажиментите, които счита, че трябва да поеме за собствената си сигурност в рамките на ЕС, каза още той.

В отговор на въпрос на БГНЕС министър-председателят заяви, че коалицията е единна.

Снощи разговарях с всички лидери на коалиционните партньори и всички ме подкрепиха за оставката на Янев. Има единодушие в коалицията, каза Кирил Петков. /БГНЕС