Кирил Петков: Солидарни сме със санкциите срещу Русия и готвим енергийната система за план „Б”

Следващите няколко месеца всичките реформи, които сме заложили, трябва да започнат да се случва.

Бюджетът е много добър. За реформите, които сега се случват, актуализацията е измислена. Няма да има хора под линията на бедност.

Това каза министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в парламента, където се гледа второто четене на бюджета за годината, предаде репортер на БГНЕС.

В отговор на въпрос на БГНЕС относно срещите на премиера с представителите на българи от Република Северна Македония, Петков заяви, че в разговорите си с тях е потвърдил, че правата на българите в РСМ са огромен приоритет за правителството.

И за нас, и за тях и за РСМ е важно да видим РСМ в ЕС, каза Петков.

В кулоарите на парламента министър-председателят коментира напрежението между Русия и Украйна, обявените европейски санкции, евентуалната заплаха за енергийните източници и позицията на България.

България е много ясен партньор в ЕС и НАТО, силата на тези съюзи е да се говори в един глас. Ние вярваме в целостта на Украйна, вярваме, че ако Русия влезе с танкове в чужда територия, това е нарушаване на международното право, посочи Кирил Петков и добави: Солидарни сме със санкциите и едновременно подготвяме нашата система за план „Б”, за да не останем без енергийни източници.

Гледаме българския интерес, но работим заедно с партньорите в ЕС, подчерта той.

По думите му, тръбата, която захранва България, захранва и Сърбия, и Унгария – това са стратегически партньори на Русия, така че шансът да стигнем до този сценарий е малък.

Министър-председателят каза още, че ще влезем в динамика на ценови воини за електроенергията и газа.

Надявам се до лятото да видим гръцката връзка, че е реалност, посочи още Петков, който преди няколко дни проведе среща с гръцкия си колега Мицотакис. /БГНЕС