Кирил Петков: Свиленски използва лъжа

„Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините. След това г-н Свиленски, според мен, използва лъжа. Дадох му втори шанс, но той отново повтори изказването си. Затова ще подам иск“.

Това заяви по бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Зам.-председателят на БСП Георги Свиленски обяви от парламентарната трибуна, че Петков им е предложил да оттеглят връщането на смесеното гласуване, а в замяна „ще им даде кодовете“.

„Аз казах – „одит върху кодовете“. Аз никога не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава инсинуация. Гледах г-н Борисов. Идеята, че някой има „тайните кодове“. Ние сме втора сила. Нашите най-близки партньори са шеста сила. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?“, коментира бившият премиер.

„Аз този разговор съм го водил много пъти с г-н Свиленски и Корнелия Нинова в пленарната зала. Нека подкрепят промяната в Изборния кодекс за одит“, обясни той.

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване. Петков подчерта, че кодовете са в Централната избирателна комисия и всяка партия може да ги изисква.

„Гледам „шоуто на г-н Борисов“ – въглищните централи, Gempcorp, сега използва думите на г-н Свиленски за кодовете. Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, хайде г-н Борисов да направи една визия за България, да покаже програма, да започне коалиционни разговори с другите партии – минаха 60 дни“, посочи той.

Бившият министър-председател обясни, че е водил разговор с Корнелия Нинова за възрастово разграничение при гласуването с машини, но в предишния парламент и осъзнава, че това би било дискриминационно.

„Ние няма да подкрепим първия мандат. За втория мандат сме дали заявка за правителство на малцинството с „Демократична България“, каза той. Кирил Петков допълни, че няма да има техническо правителство. /БГНЕС