Кирил Петков: Това е шантаж, отговорът ще е общоевропейски

Българското правителство е подготвено. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на днешното правителство заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Спирането на газа от Газпром е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се подадем на подобен рекет, заяви премиерът.

Той съобщи, че се преглеждат всички договори с Газпром, включително и договорът за транзит през България и отбеляза, че едностранно действие на изнудване е недопустимо.

След милиардите похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе, каза още Кирил Петков и добави: Да, нямаме три милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на „Аркад” в гаража на г-жа Арнаудова.

Петков съобщи, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ, допълни Петков.

Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи.

Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи, увери премиерът в края на изказването си. /БГНЕС