Кирил Петков: Твърдата позиция на България помогна на целия ЕС

Не мисля, че Руската държава може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Твърдата първа крачка на България помогна на целия Евросъюз да вземе същата твърда позиция.

Това каза премиерът Кирил Петков във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли.

Показахме ясна позиция. Никой едностранно не може да си претендира условия извън договорни. Българското правителство няма намерение да се поддава на външен натиск, каза още Петков.

Запитан дали е поел ангажимент за даване на „зелена светлина” за РС Македония, Петков заяви: Премиерът няма самостоятелни договорки. Ако нещо ще се случва, то първо трябва да е на база на МВнР, което да уведоми правителството, Коалиционен съвет и парламентът да реши.

БГНЕС припомня, че в четвъртък Кирил Петков проведе работна среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Относно пакета антикризисни мерки и предвидената отстъпка за физически лица за литър гориво, премиерът заяви, че в момента Министерство на финансите е в комуникация с бензиностанциите.

Очакваме съвсем скоро да стане ясно как ще се случи отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, каза той.

ГЕРБ непрекъснато се опитват да вкарват фалшиви новини. Няма да ги коментира, единствената им цел е да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат страсти, каза още Петков в отговор на въпрос на медия. /БГНЕС