Кирил Петков: В "Барселонагейт" има снимки на Бойко Борисов, видях доклада на испанските власти

Докладът за "Барселонагейт", който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме?

Това каза премиерът Кирил Петков пред БТВ.

Той коментира ситуацията в Украйна. Следим внимателно ситуацията, буквално ежечасно. Това, което се вижда, е че всичките потенциали за нападение са там. Ако Русия реши, има цялата формирана бойна група, която да влезе в Украйна. Оттук нататък е въпрос на лично решение на Путин.

Аз лично се надявам, че няма да има война и че това са блъфиращи ходове на Путин, допълни премиерът. Ние в България имаме няколко неща, които изискват ясна позиция: да сме сигурни, че сме обследвали всички варианти и сме минимизирали рисковете от негативни ситуации. Негативните ситуация е ако влезе Русия в Украйна, наложат се санкции на Москва, а тя върне съответните ответни мерки, включително и спиране на газа за Европа. Това ще е огромен удар за нас, защото много голяма част от нашия газ идва от Русия.

Към момента имаме варианти как да запазим енергийната система на България, ако това се случи. Вече съм в разговори с ЕК и ако се стигне до такъв негативен сценарий, ще спрем частично износа на ток така че българските домакинства да са обезпечени с енергия.

Едновременно с това се обследват варианти за втечнен газ от САЩ. Трябва да сме сигурни, че имаме и други варианти, допълни Петков.

Уверихме се и че имаме гориво за АЕЦ „Козлодуй“ за две години напред, така че там нямаме риск. И обследвахме всички възможни рискове, за да сме сигурни, че българските домакинства няма да бъдат повлияни от евентуална война, каза още премиерът.

Всички ние в тези съюзи – и в ЕС, и в НАТО, трябва да говорим в един глас. Ако има някакво разделение, идеята им се обезсмисля, допълни Петков. За НАТО-вските войски обявихме много важна стратегия: български батальон, но дефицитите в него допълваме със съюзнически войски. Тези дефицити, обаче, ги отразяваме ясно, те ще са под българско командване, но координирани от НАТО. Това е нова стратегия, допълни премиерът.

През годините назад държавата е инвестирала абсолютно спорадично – тук едни пари за машини, там – за хора, нямало е никога системен подход. Сега за първи път събираме дефицитите на едно, и започваме да инвестираме в тях. Така че занапред да не говорим за дефицити. Използваме кризата, за да видим къде са слабите места, каза още премиерът.

Доставките на изтребителите са се забавили и заради Ковид-кризата, така че ще има поне година и половина-две забавяне на доставката. Нашите войски са натовски, тоест когато говорим за сигурност на нашето въздушно пространство, не трябва да се притесняваме – нашето небе е охраняемо. След две години с новите самолети, ще е по-добре, защото контролът ще е директно наш.

Няколко американски компании се свързаха с мен, за да видят как да прехвърлят програмистите си от Украйна в България, което е невероятна възможност за нас да им помогнем, но и да доразвием тази най-дефицитна професия, която липсва навсякъде – това е шанс да привлечем най-умните работници, допълни премиерът.

Хората, които са в Украйна, трябва да мислят за прибиране у нас, защото вече самолетите спират да летят. За разлика от други държави, не сме призовали хората в посолствата ни да се оттеглят – нека са там. Следим внимателно ситуацията, в готовност сме да пратим военни самолети за нашите граждани.

За всички, които не е задължително да са в Украйна, съветвам да се приберат, призова Петков.

По темата за съдебната реформа премиерът каза, че само ако махнем корупцията в системата, целият потенциал на българската икономика ще се отключи. Липсата на предвидимост гони чуждите инвеститори.

Няма наши и ваши хора в системата, има хора, които искат да променят нещата, и такива, които – не.

В момента правим списък на българи в чужбина, които имат потенциала за работа в различните служби, и искаме да се опитаме да ги привлечем тях, защото за да се изчисти системата, хората, които са отговорни към нея, не трябва да имат никаква връзка с досегашните служители. Аз, например, затова нямам никакво доверие към Иван Гешев, защото той си е бил с тези хора, ходил си е на барове с тях, шансът да се събуди една сутрин с желание да изчисти системата, е нулев, допълни премиерът.

Щом толкова много публична информация има навсякъде по списъка с 19-те лица, а няма истински разследвания и осъдителни присъди, това е очевадно, че тази система не работи. Това, което му препоръчвам на Гешев, е да си подаде оставката, каза Петков.

Включително и за него най-добро е да си подаде оставката. На негово място ще се състезават най-успешните хора с добри биографии, ще видим кой какво е постигнал, ще гледаме освен моралът, и смелостта на кандидатите, допълни премиерът.

Относно публикуваният по-рано днес извод на доклад от „Барселонагейт“, според който сигналът е верен, Петков коментира: „Американските власти дадоха невероятни показания по „Магнитски“, като показаха кои са най-корумпираните хора в България. Испанските власти сега казват за висшестоащи български политици, които са обвързани с пране на пари. В доклада за „Барселонагейт“, който аз видях, в него не беше споменато точно лице, но имаше снимки на Борисов като част от доклада. Не го уличават директно, но казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Като факт е, че очевадно давайки тази информация на българските власти, значи испанските власти са го открили, а нашата прокуратура нищо не е открила. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават информация, а ние нищо не знаем?“, допълни премиерът. /БГНЕС