Кирил Петков в Скопие, ден след встъпване в длъжност на новия македонски кабинет

Министър-председателят Кирил Петков ще посети Скопие, където ще се срещне с новоизбрания македонски премиер Димитър Ковачевски, само ден след като той встъпи в длъжност. Това ще бъде първата визита на български премиер в РС Македония за последните няколко години, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Скопие Георги Пашкулев.

През последните две години двустранните отношения бележат сериозен спад заради неизпълнението на Договора за добросъседство и приятелство от македонска страна. Неизпълнението на Договора е във всички области, но най-фрапантен е в частта отнасяща се до блокирането на работата на Смесената българо-македонска историческа комисия.

Премиерът Кирил Петков иска да постигне по-интензивен диалог и сътрудничество чрез създаването на пет работни групи. От своя страна неговият македонски колега заяви, че преговорите с България трябва да се активизират, акцент ще бъде поставен върху икономиката, инфраструктурата, образованието. Ковачевски подчерта, че позициите на Скопие са ясни: държавата се нарича Република Северна Македония, чиито граждани говорят македонски език и имат отделна идентичност.

На 10 януари се състоя Консултативен съвет по национална сигурност при президента, на който бе препотвърдена българската позиция за започването на преговори на РСМ с ЕС, залегнала в Рамковата позиция от 2019 и декларацията на 44 Народно събрание.

Специалният пратеник на БГНЕС в Скопие Георги Пашкулев припомня, че България е била ключовият фактор за изграждането на младата република.

На 15 януари 1992 г. България първа в света призна независимостта на РС Македония и работи за нейното признаване от други страни по света. София осуети в зародиш плановете на югославския диктатор Слободан Милошевич и гръцкия премиер Константинос Мицотакис за подялба на Македония. България оказа огромна икономическа помощ в периода 1992-1993 г., когато РС Македония беше задушена от гръцкото икономическо ембарго.

По време на Косовската война и депортацията на албанците от югославския/сръбски диктатор Милошевич София отново се притече на помощ на Скопие, оказвайки му не само хуманитарна, но и военна помощ.

България помогна на РС Македония да излезе и от политическата изолация, в която страната се намираше заради режима на Никола Груевски, като се разграничи от него.

Най-голямата заслуга на България, която се признава от всички страни-членки на ЕС, е, че по време на своето председателство тя размрази процеса на евроинтеграция за страните от Западните Балкани, и го върна в дневния ред на Обединена Европа. /БГНЕС