Кирил Петков: Войната прави стабилността на Западните Балкани още по-значима

България подкрепя изцяло Украйна. Войната прави стабилността на Западните Балкани още по-значима, заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Днес продължава участието на българския министър-председател в редовното заседание на Европейския съвет.

Кирил Петков съобщи, че е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън.

Обсъдихме с Байдън как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Оказва се, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да реализира геополитическите си цели на Балканите, каза премиерът.

По думите му, акцент на лидерите в Брюксел ще бъде справяне с високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост.

Огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и горивата. Те директно влияят върху цените на тока, а от там до цената на хляба, олиото – всичко, заяви Кирил Петков.

Запитан за възможностите за втечнен газ, Петков каза, че именно гръцката връзка ще бъде свързана с Александруполис, откъдето ще може да купуваме и втечнен газ. Кирякос Мицотакис също се е заел, че това е основен проект, може би най-основният, между България и Гърция, каза Петков.

За голямото шествие в София в четвъртък вечер в подкрепа на Украйна и украинския народ, премиерът заяви:

Благодаря на всички хора, които излязоха вчера на площада. По-силното съобщение от това, че правителството подкрепя Украйна, е че българският народ я подкрепя. Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите държави.

Ясната ни позиция и за г-жа Митрофанова и за изгонването на руските шпиони, и фактът, че г-н Зеленски ясно разбира, че го подкрепяме, ни поставя в отбора на европейските държави, които заставят твърдо зад него, каза още Кирил Петков.

Той акцентира и върху запазването на стабилността на Западните Балкани.

Войната прави тази тема още по-значима. Европейският път на РС Македония, на Албания, са част от тази стабилност. Трябва да напреднем, защото геополитически последното нещо, което искаме да има, е нестабилност. Всички трябва да запретнем ръкави, посочи Кирил Петков. /БГНЕС